6 priežastys, kodėl mes esame emociškai prisirišę prie savo mėgstamų puodelių

Paskelbė admin 2017/09/16 1 Komentaras (-ai)

 

6 priežastys, kodėl mes esame emociškai prisirišę prie savo mėgstamų puodelių

 

Kompanijos HEINZ atliekamame tyrime, beveik 60% žmonių teigė, kad jie jaučia emocinį prisirišimą prie savo mėgstamo puodelio. Apie 40% tvirtino, kad jų puodelis yra tiesiog nepakeičiamas, o vienas trečdalis – kad jie labai nusimintų, jei jų puodelis sudužtų.

Tikriausiai ir mes save galėtumėme priskirti kuriai nors iš šių aukščiau išvardintų grupių. Manau, turime ne vieną pavyzdį, kai puodelis gal jau ir ne pirmos jaunystės, gal ir truputį spalvos apsitrynusios, bet vis tiek jis mėgstamas, iš jo geriama ir būtent tik iš šio puodelio kava ar arbata yra pati skaniausia.

Pasirodo, tokiam prisirišimui jau yra ir paaiškinimai. Pažiūrėkime:

 

Palauk, čia mano puodelis

 

Reškiama asmeninė nuosavybė. Žmonės kartais yra linkę pervertinti savo turimus daiktus, tai liečia ir puodelius. Tyrimai parodė, kad žmonės suteikia perdėtą vertę mėgstamam puodeliui. Turbūt esate susidūrę, kai nuėję į svečius ar pas draugus, paėmėte vieną iš jų mėgstamų puodelių, ir sulaukėte ne itin malonios reakcijos iš to puodelio savininko, prašančio geriau rinktis kitą puodelį. To paties HEINZ tyrimo rezultatai, parodė, kad net viena šeštoji apklaustųjų labai supyktų, jei jų puodeliu kas nors pasinaudotų.

 

Man tai primena laikus, kai …

 

Čia tikrai slypi kažkas daugiau. Žmonės yra labiau priklausomi nuo puodelio, nei tarkime, nuo šakutės. Priežastis viena: puodeliai dažnai yra pasirenkami kaip dovanos, suvenyrai, atminimo ženklai, todėl mes juos labiau asocijuojame su tam tikrais žmonėmis, įvykiais, ar vietomis. Tokie puodeliai mums sukelia stiprius jausmus ir prisiminimus.

 

Mano puodelis mane supranta

 

Dar svarbu paminėti, kad dauguma puodelių yra su tam tikrais užrašais, citatomis, logo, o kai kurie iš jų tikrai įkvepiantys. Kiti – mus prajuokina. Žodžiu, visi mėgstami puodeliai skleidžia ypatingai svarbią asmeninę informaciją.

Visi mėgstami puodeliai kalba apie Jūsų asmenybę: pasakoja apie Jūsų mėgstamas sporto komandas, ar mėgstamas šunų ar kačių rūšis. Tuose puodeliuose tarsi užkoduotas asmeninė informacija apie Jus. Kai kurie žmonės net turi visą kolekciją savo mėgstamų puodelių. Jie renkasi puodelį, priklasomai nuo nuotaikos ir savijautos.  

 

Šiltas puodelis, šilta širdis

 

Puodeliai taip pat įgauna mūsų palankumą ir prisirišimą dėl to, kad būtent į juos mes pilame karštus gėrimus. Tyrimai rodo, kad net laikymas rankose šilto puodelio sukelia šiltus jausmus šalia esantiems. O kur dar tų karštų gėrimų skoniai ir aromatai! Visa tai kartu sudėjus, gaunasi neįkainojama patirtis. Be to, dauguma šių karštųjų gėrimų turi tam tikras chemines savybes, kurios diena iš dienos verčia mus siekti savo puodelių. Kava ar arbata suteikia mums žvalumo. Taip pat įrodyta, kad flavonoidai randami kakavoje mažina protinį nuovargį. Norėdami nusiraminti, geriame mėtų ar ramunėlių arbatas. O puodelis šilto pieno, nors ir ne stebuklingas miego eliksyras, tačiau jo sudėtyje esantys baltymai ir angliavadeniai yra tai, ką dietologai rekomenduoja kaip užkandžį vėlai vakare.  

 

Aš prabundu su savo puodeliu

 

Gurkšnojimas karšto gėrimo iš savo puodelio daugeliui iš mūsų jau yra dalis geros ir maloniai nuteikančios rutinos dalis. Rytais tokie puodeliai mus pažadina, o vakarais nuramina. Jie mūsų tylūs, bet ištikimi draugai. Prisiminkime tuos savaitgalio rytus, kai prisipilame puodelius savo mėgstamo gėrimo ir gurkšnodami kažką skaitinėjame, ar plepame su šeimos nariais. Tai mūsų geriausi savaitgalio rytai, ar ne!

 

Kavos gėrimo ritualai    

 

Radau vienos moters mintis, kuriomis ir norėčiau baigti šį įrašą. „Keliuosi anksti  5:00 - 5:30 a.m. tam, kad spėčiau ramiai pasimėgauti puodeliu kavos. Pats kavos plikymo ritualas, puodelio laikymas ir gurkšnojimas yra kažkokia meditacija sielai. Puodelį taip malonu laikyti. Aromatas nuostabus, o ir skonis neatsilieka. Kai paliečiu puodelį, jo šiluma mane nuramina, o kai dedu jį ant stalo, tas garsas toks malonus ausiai. Tokie momentai pakrauna mane pozityviai visai dienai.“

 

 

Šaltinis:

https://www.psychologytoday.com/blog/minding-the-body/201602/6-reasons-were-emotionally-attached-our-favorite-mugs

 

 

 

1 Komentaras (-ai)

Inn:
Atsakyti

fainas straipsnis, tikrai taip. kava traukia, skoniu, jaukumu, ritualu. asocijuojasi su bendryste, bendravimu ir gerom akimirkom. darbingais rytais..

Rašyti komentarą