Kurioje šalyje pats geriausias maistas?

Paskelbė admin 2017/08/02 2 Komentaras (-ai)

 

Kurioje šalyje pats geriausias maistas?

 

Šiais laikais tikrai daug kalbama apie maistą, diskutuojama apie tai, kas sveika ir kas ne, kokios šalies maistas geras ir kokios ne, ir t.t. Pažvelkime iš arčiau. Pagal CNN atliktus tyrinėjimus, kurie aišku yra subjektyvūs, štai žiūrime į geriausio maisto šalių dešimtuką.

 

10. JAV

 

Galbūt taip yra dėl to, kad dauguma amerikietiško maisto yra siejama su kitomis šalimis. Pavyzdžiui, picos gabalėlis su Italija. Bulvytės fri su Belgija ar Olandija. Burgeriai ir Frankfurto dešrelės su Vokietija. Tačiau būtent JAV virtuvėse šie patiekalai buvo tobulinami ir gerinami tam, kad pelnytų visuotinį pasaulio pripažinimą. Negalima nepaminėti naminio maisto taip pat. Tokie tradiciniai patiekalai kaip pertrinta sriuba su jūos moliuskais, žaliųjų citrinų pyragas  ar Cobb salotos (žalumynai, avokadas, vištiena, šoninė, pomidorai, svogunai, kiaušinis ir mėlynasis sūris). Sveiko ir sezoninio maisto judėjimas Amerikoje buvo inicijuotas Alice Waters. Toliau ekologiško maisto kultūrą propaguoja Michelle Obama.

Skanu

Sūrainis – puikus pavyzdys, kaip geri dalykai tampa dar geresni.

Šokoladinis sausainis su šokolado gabalėliais -  pasaulyje tikrai gyventų mažiau žmonių, jei nebūtų šio stebuklingo skanėsto.

Neskanu

Visi perdirbti produktai tokie, kaip Twinkies, Hostess pyragai ir KFC.

 

9. Meksika

 

Jei galėtumėte valgyti tik vienos rūšies maistą visą savo likusį gyvenimą, tai protingiausia būtų rinktis meksikietišką.  Šioje virtuvėje galima rasto visko po truputį. Taigi nuobodulys tikrai negresia. Tarp tokių patiekalų su tortilla, kaip enchiladas,  tacos, helados ir quesadillas taip pat rasite graikiškas salotas, ir indišką karį; tailandietiško maisto ir ispaniškų tapas. Šie visi patiekalai neapseina be super maistingųjų produktų tokių, kaip avokadai, pomidorai, žaliosios citrinos, česnakai, pupelės, šokoladas ir čili. Visuose šiuose produktuose gausu antioksidantų ir daug kitų naudingų medžiagų, kurie sukelia tikrą fiestą burnoje.

Skanu

Mole – senoviškas padažas, gaminamas iš čili pipirų, prieskonių, šokolado ir visų kitų burtų.

Tacos al pastor – ant iešmo kepta kiauliena su taco.

Tamales – senovinis majų maistas masa susuktas į lapą.

Neskanu

Tostadas – panašus į taco ar burrito, bet patiekiamas traškiame keptame paplotėlyje tortilla, kuris sutrupa į gabalėlius vos tik atsikandus. Tiesiog neįmanoma valgyti.

 

8. Tailandas

 

Gatvėse tailandietiškas maistas yra sutinkamas kaip didžiausia atrakcija. Jei vartysite tailandietiško maisto receptų knygą, pastebėsite, kad bus gana sunku rasti ingredientų sąrašą trumpesnį už visą puslapį.  Didelė įvairovė žolelių ir prieskonių sukuria tą nepakartojamą patiekalo skonį. Vienama patiekale jaučiamas aštrumas, rūgštumas, sūrumas, saldumas, traškumas, kietumas ir glitumas. Tailandietiška virtuvė įtakojama Kinijos, Malaizijos, Indonezijos ir Mianmaro yra pripažinta viena geriausių pasaulye. Tačiau geriausias dalykas atsitinka, kai valgai tailandietišką maistą pačiame Tailande, nes jų vaišingumas yra tiesiog nepakartojamas.

Skanu

Tom yam kung – tikras šėlsmas burnoje. Gėlių motyvai jaučiami iš citrinžolės, žemiškumo suteikia galangalas, šviežumo – žaliosios citrinos lapai, o aitrumo – čili pipirai.

Massaman curry – tailandietiškas karis su islaminėmis šaknimis.

Som tam – žaliosios papajos salotos, kurios yra rūgščios, ypatingai aštrios, saldžios ir sūrios. Viskas viename. Tiesiog geriausias tailandietiškas skonio festivalis.

Neskanu

Pla som – fermentuota žuvis, valgoma žalia.

 

7. Graikija

 

Kelionės ir maistas Graikijoje primena spalvotus žurnalų viršelius. Žydra jūra, balti namai, Kalamotos alyvuogės, fetos sūris, spalvingos salotos ir kepta mėsa – visa tai verta tobulo atviruko. Kokia viso to grožio paslaptis? Alyvuogių aiejus – dievų dovana, kuri sudaro didžiausią dalį Graikijos eksporto. Valgymas Graikijoje – tai tarsi istorijos įvykių stebėjimas. Kąsnelis patiekalo dolma (mėsa su ryžiais įvynoti į vynuogių ar kopūstų lapus) ar šaukštas lęšių sriubos primena gyvenimą senovės Graikijoje.

Skanu

Alyvuogių aliejus – šlakstomas ant maisto, ar jame mirkoma duona. Aliejaus skonių įvairovė begalinė, kaip ir vyno.

Spanakopita – špinatai ir feta sūris užkepti tešloje.

Gyros – po naktinių linksmybių geriausiai pastiprins sumuštinis su pita duona ir kepta mėsa su Tzatziki padažu.

Neskanu

Lachanorizo – kopūstai ir svogūnai gerokai perkepti ir sumaišyti su ryžiais. Nieko ypatingo.

 

6. Indija

 

Čia prieskoniai naudojami saujomis, o virėjai atiduoda duoklę skoniui. Taisyklės kiek ir kokių prieskonių reikia dėti negalioja. Svarbiausia sukurti gerą skonį. Vienas ir tas pats prieskonis gali būti naudojamas pikantiškiems ar saldiens patiekalams, arba kartais valgomas ir vienas – pankolio sėklos pavalgius vartojamos kaip burnai suteikianti gaivų skonį ar virškinimą gerinanti priemonė. Tos šalys, kurios sugeba vegetariškus patiekalus pagaminti taip skaniai, kad nelieka abejingų, tikrai nusipelno Nobelio prizo.

Skanu

Dal – tiesiog stulbinamo skonio virti lęšiai. Indijai pavyko tai padaryti!

Dosa – blynas, įdarytas sūriu ar aštriomis daržovėmis. Puikus užkandis pietums ar vakarienei.

Chai – ne visi mėgstą kavą ar arbatą, bet tokiam gėrimui kaip chai tikrai sunku atsispirti.

Neskanu

Balti vištiena – išradimas britiškam skoniui, kurio geriau nebūtų.

 

5. Japonija

 

Japonai savo tikslumu ir atidumu pasižymi ne tik inžinerijoje, bet ir maisto gamyboje. Būtent čia ir užgimė garsieji sushi ir ramen makaronai. Kaiseki patiekalas atspindi visus metų laikus. Tai tikra kulinarinė poezija akims! Galite griebti laisvą vietą prie sushi baro-konvejerio ir mėgautis skania vienatve arba rinktis kažką mėgstamo iš parduotuvės lentynų. Japonijoje tiesiog neįmanoma valgyti neskaniai.

Skanu

Miso sriuba – visi pagrindiniai Japonijos maisto skoniai  telpa šioje sriuboje. Miso sriubos dubenėlis - paprastas nepaprastumas.

Sushi ir sashimi – ir kas galėjo patikėti, kad žalia žuvis ir ryžiai taps tokie populiarūs?

Tempura – tobulai keptas aliejuje maistas. Neriebaluotas, tešla ypatingai plona ir traški.

Neskanu

Fugu – ar iš tikrųjų tai yra taip skanu, kad verta rizikuoti savo gyvybe? Nuodingosios žuvys vis dar populiarios Japonijoje. 

 

4. Ispanija

 

Valgome, geriame, po to miegame, tada dirbame porą valandų, tada vėl valgome ir geriame. Viva Espana – tai šalis, kurios hedonistinės maisto kultūros mes visi ilgimės. Lakstymas po barus, ispaniškų užkandžių tapas valgymas, minimalus darbas, vėlyvos vakarienės – tai gilias tradicijas turinti kultūra. Ispanai užkandžiauja ištisą dieną, žinoma, nepraleisdami ir pagrindinių valgymų. Ispaniškas maistas - nesibaigantis avangardas.

Skanu

Jamon Iberico – didžiulis kumpis, pakabintas žemyn ir įtvirtintas mediniame stove, kaip koks viduramžių reliktas.

Churros – pati geriausia pasaulyje saldžios aliejuje keptos tešlos versija.

Neskanu

Gazpacho – gaivu ir tiek, bet iš tikrųjų primena skystas salotas.

 

3. Prancūzija

 

Jei esate vienas iš tų žmonių, kurie nemėgsta valgyti, nes mano, kad gyvenime yra svarbesnių dalykų nei maistas, tai privalote aplankyti Paryžių. Čia visi tiki gero maisto svarba. Pakankamai griežtai yra skiriamos dvi valandos pietų pertraukai, kurios metu valgymas susideda iš trijų patiekalų. Visos dviejų savaičių atostogos yra skiriamos vyno ir sūrio tyrinėjimui po visą šalį. Tie, kas mano kad prancūzai yra didžiausi maisto snobai pasaulyje, bus nustebinti visiškai žemiškais valgiais (juk būtent ši vieta yra Michelin vadovo gimtinė).

Skanu

Sraigės (pranc. Escargot) – dėka prancūzų šie sodų kenkėjai virto tikrais delikatesais. O dar ir ypatingai skanūs.

Migdoliniai sausainukai (pranc. Macarons) – kaip patiekalai su vienaragio simboliu. Atrodo, kad prancūziškose kepyklėlėse viskas gimsta iš cukraus, fėjų burtų ir mažų mergaičių svajonių.

Prancuziškas batonas (pranc. Baguette) – pirmas ir paskutinis dalykas, kurį norisi valgyti Prancūzijoje. Pirmas kąsnis – transformacinis, paskutinis – ilgesingas.

Neskanu

Žąsų kepenėlės (pranc. Foie gras) – skonis, toks, jog atrodo, kad 10,000 ančių buvo kepintos svieste, o po to sutrintos į pudingą. Taip pat, kai kurie gyvūnų gynėjai piktinasi žiaurumu, kuomet per jėgą verčiamos maitintis žąsys tam, kad užaugintų dideles kepenis.

 

2. China

 

Žmonės, kurie pasisveikina fraze „Ar tu jau pavalgei?" yra labiausiai apsėsti maisto. Maistas Kinijos audringoje istorijoje buvo savotiškas pabėgimo, išsilaisvinimo būdas. Kiniečiai ne tik gamina ir parduoda, bet jie dar puikiai gamina. Kinija yra ta vieta, kur gali gauti maisto šoką dešimtis kartų per dieną. Frazė „Ar tai valgoma?" bus nuolatinė jūsų palydovė. Kinų virtuvė be galo įvairi. Kartais net sunku patikėti, kad tai ta pati šalis.

Skanu

Saldžiarūgštė kiauliena – nuodėmigas malonumas.

Dim sum – gili tradicija pradedant Hong Kongu ir baigiant Niujorku.

Keptas paršelis arba Pekino antis – įvairiausiais būdais orkaitėje keptas patiekalas.

Xiaolongbao – sriubos siurprizai.

Neskanu

Ryklio pelekų sriuba – Žalieji mėgina uždrausti šį patiekalą.

 

1. Italija

 

Itališkas maistas visiems laikams įkalino skonio receptorius savo pomidorų padažais, miltiniais patiekalais ir desertais. Viskas neįtikėtinai paprasta. Imame makaronus, alyvuogių aliejų, česnaką, gal dar pomidorą ar gabalėlį šoninės. Ir štai vakarėlis jūsų lėkštėje. Maistas itin lengvai gaminamas ir lengvai valgomas. Nuo risotto su sūriu iki traškios keptos mėsos, italų virtuvė yra raminantis maistas. Ši virtuvė yra mėgstama beveik kiekvieno namuose.

Skanu

Ragu alla bolognese (spaghetti bolognaise) – visada tinka, kai neapsisprendi ką valgyti.

Pizza – iš koto verčiantis maistas. Viengungių ir studentų kasdieninis maistas.

Salami – antra po cigarečių priklausomybė.

Kava  - cappuccino tik pusryčiams? Nejuokaukite. Mes norime jos nuolatos.

Neskanu

Buivolių pieno mozzarella – subtilaus skonio, tarsi vandeniu nuplautas sūris. Skonis toks silpnas, jog tenka tik įsivaizduoti.

 

 

Šaltinis: http://edition.cnn.com/travel/article/world-best-food-cultures/index.html

2 Komentaras (-ai)

Miglė:
Atsakyti

man tai visose šalyse yra po kažkokį patiekalą, negalėčiau pasakyt, kad kažkuri šalis geresnė maistu už kitą. pvz Amerikoj burgeris, Italijoj pica, Meksikoj buritto, Vokietijoj jų tos dešros. visi kažką turi, norisi keliaut ir keliaut..

Gustė:
2023/08/30, 08:10:54, www.ames.lt/studijos-uzsienyje
Atsakyti

žinokit yra labai nerealu studijuoti užsienyje, tiek visko pamatai, skirtingų žmonių, mes su kambariokais užsieniečiais gamindavomės skirtingus tradicinius patiekalus, buvom penkiese skirtingų šalių.. wow.

Rašyti komentarą