Virtuvės baldų ir įrankių istorija

Paskelbė admin 2016/08/03 1 Komentaras (-ai)

virtuves irankiu istorija

 

 

Virtuvės baldų ir įrankių istorija: nuo ko viskas prasidėjo?

Šiandien retai susimąstome, kaip mus pasiekė virtuvės indai ir įvairūs virtuvėje naudojami  įrankiai, tačiau tikrai įdomu sužinoti, kokios yra šių kasdien naudojamų daiktų ištakos. Taigi, apie viską trumpai: kada ir kur buvo sukurti dabartiniai virtuvės reikmenys?

 

Virtuvinis stalas

Stalas keturiomis kojomis pirmą kartą pasirodė senovės Egipte. Tuo laikotarpiu toks stalas buvo naudojamas susidėti įvairius daiktus. Senovės graikai pirmieji pradėjo naudoti keturkojus stalus patiekti maistą, iki tol tam buvo naudojama... lova. Apvalūs virtuviniai stalai – anglų išradimas. Pirmą kartą jie pradėti naudoti viduramžiais.

 

Virtuvinės kėdės

Pirmąsias kėdes žmonės sukūrė dar akmens amžiuje, tačiau tokios, kurios yra panašios į dabartines, pasirodė senovės Kinijoje prieš 10 000 metų. Faraonui Tutanchamonui šis išradimas taip patiko, kad jis buvo palaidotas kartu su šia kėde.

 

Druskinės ir pipirinės

Prieskoniai naudojami jau daug metų. Senovėje dengiant stalą druskinė ir pipirinė buvo dedamos pirmiausiai, ir tik vėliau dengiamas stalas. Pirmą kartą druska ir pipirai ant stalo buvo patiekti Prancūzijoje, XVI amžiuje, kuomet valdė Liudvikas XIV.

 

Servetėlės

Pirmosios servetėlės pagamintos senovės Spartoje, jos buvo gaminamos... iš tešlos. Senovės romėnai pirmieji sukūrė medžiagines servetėles: kadangi senovės Romoje buvo įprasta valgyti gulint, norėta apsaugoti drabužius. Šios servetėlės buvo kvadrato formos, jų ilgis ir plotis siekė vieną metrą. Kompaktiškesnės servetėlės, kurių dydis buvo panašus į naudojamų dabar, pirmą kartą pasirodė Prancūzijoje, valdant Liudvikui XIV.  Popierinės servetėlės išrastos Amerikoje 1930 metais.

 

Duoninė

XVII Prancūzijos aristokratai svarstė, kaip būtų galima dar labiau pabrėžti statusą, todėl buvo sukurti specialūs duonos krepšiai, pagaminti iš... aukso.

 

Lėkštės

Iki pat penkiolikto amžiaus didikai valgė iš metalinių indų, o varguoliai gaminosi lėkštes  iš duonos minkštimo (šios lėkštės būdavo suvalgomos). Pirmosios apvalios lėkštės pasirodė 1525 metais Italijoje, o keramikinės lėkštės pradėtos gaminti XVII amžiaus pabaigoje. Tokias lėkštes pirmieji pradėjo gaminti prancūzai.

 

Puodeliai

Seniausiu puodeliu laikomas radinys, iškastas Kinijos teritorijoje  – tai iš kaulo išdrožtas puodelis. Spėjama, kad jam maždaug 12 000 metų. Nėra žinoma, ar iš jo buvo gerta . Prieš 600 metų jau buvo naudojami porcelianiniai puodeliai – jie primena dabartinius puodelius, tad spėjama, kad tuo laikotarpiu jau buvo naudojami tokie indai. Pirmasis kavos puodelis pagamintas 1475 metais Konstantinopolyje, kada buvo atidaryta pirmoji kavos parduotuvė. Prieš 620 metų kinai gėrė arbatą iš puodelių, kurie neturi ąselės.

 

Taurės ir stiklinės

Stiklas dar 35000 m. pr. Kr. buvo gamintas Mesopotamijoje, tačiau labai ilgą laiką tai buvo itin brangi medžiaga. XI amžiuje Anglijoje pradėtos gaminti pirmosios stiklinės.

 

Arbatiniai šaukšteliai

XVII amžiuje karalienė Ona, negalėdama išmaišyti arbatos, įsakė pagaminti mažus šaukštelius. Tiesa, jos didelis noras gerti arbatą taip pat tapo ir dabartinio dydžio arbatinukų atsiradimo priežastimi.

 

Šaukštai

Seniau šaukštą atstodavo... jūros gyvių geldelės. Romėnai pirmieji nusprendė pritaikyti geldelėms rankenėlę, ir taip atsirado pirmieji šaukštai.

 

Šakutės

Šakučių prototipas atsirado senovės Graikijoje, tačiau jos dar mažai priminė dabartines šakutes (jos teturėjo du dantukus).

 

Peilis

Tai – pirmasis žmonijos įrankis, pritaikytas valgyti. Senovėje peiliu buvo atliekama praktiškai viskas: pradedant žudymu, ir baigiant dantų krapštymu.  Peiliai užapvalintais galais pradėti naudoti 1669 metais. Šią datą galima žymėti kaip dabartinių stalo peilių eros pradžia.

 

Peleninė

Peleninės istorija kur kas trumpesnė nei tabako, skirto rūkyti. Tik XIX amžiuje Anglijoje pradėta galvoti, kaip būtų galima pažaboti šiukšlinimą, todėl pagamintos pirmosios peleninės.

 

Padėklai

XII amžiuje jau buvo naudojami padėklai, skirti nešti maistą. Senovės Romoje maistas, nešamas ant sidabrinio padėklo, buvo laikomas saugiu. Kodėl? Paprasčiausiai tai reiškė, kad maisto jau kažkas paragavo, ir jame nuodų tikrai nėra.

 

Cukrinė

Pirmosios cukrinės pasirodė viduramžiais. Cukrumi galėjo mėgautis tik turtuoliai – cukrus ilgą laiką buvo vertinamas labiau nei auksas. Turtuolių namuose cukrus buvo labai saugomas, tad cukrinės buvo... rakinamos.

Dauguma indų, stalo įrankių ir baldų nuėjo ilgą kelią, kol pasirodė būtent tokie gaminiai, kuriuos esame pratę naudoti dabar. Šiandien galime džiaugtis tikrai patogiais valgymo įrankiais ir indais, tačiau atminkite, kad taip buvo ne visada – senovėje valgymo įpročiai buvo visai kitokie, ir šiandien tokių įrankių ar indų naudojimas keltų tikrai nemažai nepatogumų.

 

1 Komentaras (-ai)

Mila:
Atsakyti

geras, kokie įdomūs negirdėti faktai. būtų įdomu jei parašytumėte apie baldų medžiagas, kokios buvo populiarios seniau, kokios dabar:)

Rašyti komentarą