Valgomojo etiketas: kaip padengti stalą?

Paskelbė admin 2016/08/10 1 Komentaras (-ai)

Valgomojo etiketas: kaip padengti stalą?

 

Stalo dengimo etiketas skaičiuoja jau ne vieną šimtmetį, tačiau gana dažnais atvejais kyla klausimas, kaip tinkamai padengti stalą, kada laukiama svečių? Tikimės, kad šie patarimai padės jums tai atlikti kur kas paprasčiau, ir nekils klausimų, ar tinkamai dedamos lėkštės ar kiti indai bei stalo įrankiai. Taigi, nuo ko pradėti?

 

valgomojo etiketas

 

 

Parinkite tinkamą stalą

 

Pirmiausia pagalvokite apie tai, ar kiekvienas svečias prie stalo turės pakankamai vietos. Rekomenduojama kiekvienam svečiui skirti maždaug 60-80 cm vietos. Matuoti reikėtų nuo vieno stalo įrankių komplekto vidurio iki kito. Taip galėsite užtikrinti, kad svečiai galės patogiai pjaustyti valgius, ir nesusidurti alkūnėmis.  Jei prie stalo sėdės 6-8 asmenys, idealiai tiks apvalus stalas. Tai padės sukurti jaukumo įspūdį, ir galėsite šnekučiuotis su visais pakviestaisiais. Stačiakampiai stalai tinka tuomet, jei pakviestųjų skaičius yra didesnis.  Dažniausiai stalai būna 80 cm aukščio, todėl kėdės turėtų būti maždaug 47 cm aukščio.

 

 

Priderinkite staltiesę

 

Nors dažniausiai yra pasirenkamos baltos staltiesės, tačiau tikrai nebūtina tuo apsiriboti. Puikiu pasirinkimu gali būti kreminė, gelsva ar žalsva staltiesė – ji atrodys tikrai puošniai, jei priderinsite prie valgomojo interjero vyraujančios spalvos.  Jei valgomasis yra erdvus, galite neapsiriboti šviesiomis staltiesėmis – tokiu atveju puikiai tiks tamsiai žalia, mėlyna at vyšninė staltiesė. Galėsite priderinti kontrastingų spalvų servetėles, kurios tikrai papuoš stalą.  Jei stalo paviršius yra lengvai pažeidžiamas, po staltiese vertėtų patiesti minkšto audinio, kurios padės apsaugoti paviršių.

 

 

Kaip išdėstyti stalo įrankius?

 

Pirmiausia turi būti dedamas didysis peilis ir didžioji šakutė, kurie yra skirti pagrindiniam patiekalui. Idealu, jei šakutė yra padedama priešais peilį, esantį kitoje stalo pusėje. Tuomet galite dėti ir kitus stalo įrankius: iš dešinės yra dedami peiliai žuviai, šaukštai sriubai ir peiliai užkandžiams, o šakutės užkandžiams dedamos iš kairės pusės. Įrankiai desertui yra dedami už polėkštės.  Lėkštės ir dubenėliai dedami per vidurį, sriubos lėkštė dedama ant pagrindinės lekstes. Lėkštutės desertui  gali būti pateikiamos vėliau, kada svečiai baigs valgyti pagrindinį patiekalą. Indai turi būti išdėstomi taip, kad juos būtų patogu naudoti – idealu, jei pirmiau naudojami indai yra padedami viršuje. Jei norite patiekti salotas arba skrudintą duoną, duonos lėkštelę padėkite kiek aukščiau. Jei patiekiamas ir sviestas, tepamas ant duonos, peilis turi būti padedamas ant duonos lėkštutės (ašmenimis į kairę pusę).  Taurės dedamos dešinėje pusėje, servetėlė dedama kairėje.

 

 

Papuoškite stalą

 

Jei norite, kad stalas atrodytų kuo šventiškiau, parinkite įvairius stalo dekoravimo elementus. Būdų, kaip galima dekoruoti stalą, yra iš tiesų nemažai, tad visada bus galima nuspręsti, kokie sprendimai galėtų geriausiai pasiteisinti. Bene dažniausiai stalas yra dekoruojamas gėlėmis ar žvakidėmis, tačiau tikrai nebūtina tuo apsiriboti. Jei patieksite užkandžių, galite susirasti idėjų, kaip būtų galima dekoruoti įvairius patiekalus. Paprasčiausias būdas papuošti stalą – renkantis tam tikrus sezoniškus elementus: vasaros metu puikiai tiks skintos pievų gėlės, o rudenį galėsite papuošti stalą spalvingais lapais, obuoliais ar kitomis rudens gėrybėmis. Be jokios abejonės, tai nepareikalaus ypatingai didelių investicijų, o stalą galėsite papuošti greitai ir paprastai.

 

Dengiant stalą visada svarbu įsitikinti, kad visi svečiai jausis tikrai patogiai. Indai turi būti išdėstomi taip, kad kiekvienas svečias prie stalo turėtų pakankamai vietos, ir galėtų pasinaudoti pateiktais įrankiais. Dengdami stalą nepersistenkite – nors stalo etiketas gyvuoja šimtmečius, tačiau kartais svečiai sutrinka, jei nežino, kada naudotis vienais ar kitais įrankiais. Būkite atlaidūs, ir nesudarykite nepatogumų – tegu visi svečiai jaučiasi jaukiai.

 

 

1 Komentaras (-ai)

Solveiga:
Atsakyti

man labai gražiu siuvinėtos vienetinės servetėlės... wow. mokausi dabar pati siuvinėti, norisi turėti tokių grožių, kai svečiai ateis

Rašyti komentarą