Šventinės vakarienės etiketas 21 amžiuje!

Paskelbė admin 2016/12/28 1 Komentaras (-ai)

 

Šventinės vakarienės etiketas 21 amžiuje!

 

Ar kada nors susimąstėme, kodėl mes laikomės vienų ar kitų taisyklių prie stalo, iš kur jos atkeliavo ir kam jos reikalingos? Dalinuosi su Jumis idėjomis ir mintimis, kurias radau viename tinklaraštyje (http://www.gourmet-food-revolution.com/dinner-party-etiquette.html). Jos pasižymi paprastumu, humoru ir leidžia į viską pažiūrėti lengvai, be streso.

Tinklaraščio autorė teigia, jog šventinių vakarienių etiketas ir apskritai etiketas yra įvyniotas ir paslėptas tarp gausybės senosios mokyklos tradicijų sluoksnių. Tad kokie gi tie vakarienių etiketo mitai? Kokius patarimus mums siūlo autorė, kurie bus paprasti ir savaime suprantami? Nesvarbu ar Jūs patys organizuojate tokią vakarienę, ar dalyvaujate kaip svečias, šis vakarienės etiketas skirtas naujajam tūkstantmečiui!

 

Šventinės vakarienės etiketas – Pagrindai

 

Net ir šiais laikais greitai besikeičiant gyvenimo būdui, yra viena ypatingai svarbi savybė, kurios jei dar neišmokome, tai galime greitai išmokti, ir kuri padės jums visose sudėtingose situacijose – tai geros manieros. Taip, taip, paprasčiausias dalykas, kaip mandagumas ir geros manieros kompensuos net patį didžiausią nesusipratimą vakarienės metu.

O jei nesate tikri dėl savo manierų, tiesiog pasirinkite gerai žinomą žmogų ir palyginkite jo ir savo elgesį. Atkreipkite dėmesį kaip jis/ji elgiasi su žmonėmis ir mokykitės iš jos/jo!

Mokykitės pasitikėti savimi. Nepatogumas ir nervingumas įvairiuose renginiuose vers jus jaustis nepatogiai ir taip net labiau išprovokuos nenatūralų elgesį.  Geras patarimas - prieš svarbų įvykį, susiraskite ramią vietą, pasėdėkite, arba dar geriau, prigulkite. Užmerkite akis ir atsipalaiduokite lėtai ir giliai kvėpuodami. Tada įsivaizduokite save tame renginyje ramų ir savimi pasitikintį. Įsivaizduokite save lengvai bendraujantį su kitais žmonėmis. Tiesiog pajauskite tą sėkmės jausmą. Šis mentalinis savęs užprogramavimas ypatingai jums padės.

Kaip vakarėlio šeimininkas arba kaip svečias nesileiskite būti įtikinamas, kad kuo daugiau išleisi pinigų, tuo sudarysi geresnį įspūdį. Išleiskite tiek, kiek galite sau patogiai leisti.

 

Šventinės vakarienės etiketas – Mitai ir nereikalingos smulkmenos

Kokios taisyklės? Nėra jokių taisyklių!

 

Girdime įvairias taisykles apie etiketą, nors jos buvo parašytos labai seniai. Kas yra priimtina vienam žmogui ar visuomenei, gali būti visiškai nepriimtina kitai. Jei turime gyventi pagal taisykles, tai kurkime jas patys! Etiketo taisyklės, persisunkusios istorijos ir tradicijų, turi labai mažai bendro su šiandienos visuomene.

Socialinis statusas, išsilavinimas ir turtinė padėtis tikrai nėra gerų manierų ir tinkamo elgesio garantas.

Labai dažnai vakarėlio šeimininkas mano, kad kuo sudėtingesnis meniu, ekstravagantiškas renginys, prašmatnus stalo padengimas, tuo labiau tai sukels įspūdį svečiams. Deja, tai toli gražu nėra tiesa. Paprastas, tačiau stilingas, gerai organizuotas ir atidžiai apgalvotas vakarėlis pasieks žymiai geresnių rezultatų ir ... sukels mažiau streso.

Aprangos kodas? Jei šventinė vakarienė tikrai ypatingai formali, ir kvietime tiksliai nurodytas aprangos kodas, tuomet svečiams reikėtų paklusti ir gerbti šeimininkų norą. Tačiau kaip šeimininkas pagalvokite ar iš tiesų tokia sąlyga yra būtina. Vis dėlto šių laikų tendencija krypsta link kasdieninio/neįpareigojančio stiliaus, ir dauguma svečių būtent tokioje aplinkoje jausis atsipalaidavę.

 

Šventinės vakarienės etiketas – Socialinis elgesys

 

Jei jūs rengiate vakarienę, pagalvokite koks socialinis elgesys jums pačiam būtų priimtinas, ir atitinkamai elkites, nes dauguma svečių seks jumis – o jei ne, tikriausiai jų net neturėjo čia būti!

Pokalbių menas. Šventinės vakarienės šeimininkas turėtų nebijoti užvesti pokalbio ir padrąsinti svečius reikšti ir dalintis atviromis nuomonėmis. Tačiau, tinkamas vakarienės etiketas siūlo vengti jautrių temų, kurios kai kuriems svečiams gali sukelti nepatogumų. Pasitaikius tokiai situacijai, kaip sumanus šeimininkas, tiesiog diskretiškai nutraukite pokalbį ir pakeiskite temą. O jei ir tai nepadeda, taipristatykite naują patiekalą.

Tiek vakarienės šeimininkui, tiek svečiui visa kas nesaikingai naudojama yra vengtina. Tai liečia nesaikingą alkoholio vartojimą, kalbėjimą, juokavimą (ypač nešvankybių) ir net besaikį valgymą. Reikėtų mėgautis sveiku apetitu, o persivalgymas, deja, nėra mielas bruožas.

Rūkyti ar ne? Tai priklauso nuo šeimininko politikos. Kadangi rūkymas tampa vis mažiau ir mažiau priimtinas viešuose vietuose, todėl nėra priimtina rūkyti prie stalo, nebent jus kviečia tai daryti. Tai gana jautri tema. Patartina šeimininkui skirti atskirą kambarį norinties rūkyti. Vėlgi, čia nėra griežtų taisyklių – kaip šeimininkas turite nuspręsti pats.  

 

Šventinės vakarienės etiketas – Vietos ir stalo paruošimas

 

Tos dienos, kaip įspūdį sukeldavo galybė išdėliotų ekstravagantiškų stalo įrankių ir taurių, ačiū Dievui, jau praeityje. Stalo serviruotė turi būti paprasta, dėkite ant stalo tik tai, kas tikrai reikalinga. Stalo įrankiai gali būti patiekti vaišių eigoje.

Didžiulės ir prašmatnios stalo dekoracijos ir prabangūs indai yra visai nebūtini (nebent tai šeimos relikvijos). Nebūkite klaidinami tos minties, kad jūsų stalas privalo atrodyti, kaip iš namu dekoro žurnalo blizgančiais viršeliais. Kaip ir minėta anksčiau, taisyklių nėra. Na, yra viena auksinė taisyklė – tegul viskas būna kuo paprasčiau.

Jei jūs organizuojate didelį pobūvį, tuomet stalo planas ir kortelės su vardais yra būtini. Mažesniam vakarėliui, venkite nereikalingo protokolo. Paprasčiausiai, patys susodinkite svečius.

Štai toks yra vakarienės etiketas 21 amžiuje. Viskas išvardinta auksčiau yra ne daugiau, kaip aiškus, sveiko proto rezultatas. O taip pat tai rodo atsakingą elgesį, nieko neįžeidžiant.

Apibendrinant viską, atsiminkite, kad tikrasis linksminimosi menas turi vieną tikslą – tai malonumas. Reikia mėgautis tiek šeimininkui, tiek ir svečiams. Nekvaršinkite sau galvos, galvodami apie tai, kas yra teisinga ir kas ne, tiesiog darykite tai, ką jūs jaučiate yra gerai. Ir jei netyčia, kur nors susimausite, bet priimsite tai nuoširdžiai ir nuolankiai, jūs tikrai laimingai išgyvensite šią dieną.  

 

Galų gale, tai tik vakarienė. Taigi atsipalaiduokite ir mėgaukitės. Tai Jūsų šventė!

 

 

Šaltinis: http://www.gourmet-food-revolution.com/dinner-party-etiquette.html

1 Komentaras (-ai)

Austėja:
Atsakyti

ačiū, naudinga informacija, labai patiko. dar būtų įdomu sužinoti apie skirtingus baldų tipus šventėms, banketams ir kitiems pokyliams

Rašyti komentarą