Šampano istorija (II)

Paskelbė admin 2017/05/21 0 Komentaras (-ai)

 

Šampano istorija (II)

 

Iki 1600-ųjų vidurio, Šampanas, kurį mes žinome dabar, net neegzistavo. Buvo gaminami įvairiausi vynai, bet šampanas dar tik turėjo būti išrastas. Šampanės regionas šiaurės Prancūzijoje pasižymi šaltu klimatu, dėl kurio žymiai sunkiau auga vynuogės. Šaltos žiemos ir trumpi auginimo sezonai reiškia, kad vynuogės turi būti nuskintos kaip įmanoma vėliau ir kuo labiau prisirpusios. O tai reiškia trumpą fermentacijos laiką, nes dėl šalto žiemos oro šis procesas tiesiog nebevykdavo. Taigi dėl šios priežasties vynai būdavo supilstomi į butelius iki to momento, kai cukrus virsta alkoholiu.

Tuomet, atėjus pavasariui, fermentacija prasidėdavo jau butelyje. Jei tik buteliai nesprogdavo nuo spaudimo dėl juose susidariusio anglies dioksido, burbuliukai vyne išlikdavo. To meto vyndariams burbuliukai reiškė vyno broką.

Dom Perignon, benediktinų vienuolis, kuris dažnai yra vadinamas Šampano išradėju, buvo vienas iš tokių vyndarių. Jis praleido gana nemažai laiko stengdamasis išvengti tų burbuliukų. Jam, žinoma, nepasisekė, tačiau jam pavyko išvystyti pagrindinius principus, kurie yra iki šių dienų naudojami Šampano gamyboje:

·         Jam pavyko sukurti vynuogių maišymo metodą, kai buvo naudojamos tos pačios rūšies vynuogės, bet iš skirtingų vynuogynų.

·         Jis išrado būdą, kaip išgauti baltas sultis iš juodų vynuogių.

·         Jis patobulino išgryninimo technologijas.

·         Jis naudojo stipresnius butelius, norėdamas išvengti butelio sprogimo.

Kai 1715m. mirė Dom Perignon, Šampano gamyba sudarė tik apie 10 procentų visos vyno prekybos. Tačiau šis gėrimas greitai tapo Anglijos ir Prancūzijos karališkos šeimos narių gėrimu. 1735m. karaliaus įstatymas nurodė koks turi būti Šampano butelių dydis, svoris ir forma, netgi ir kamštis. Atsirado dveji Šampano namai: 1729m. - Ruinart ir 1743m. ir 1743m. – Moet. 1800-aisiais Šampano industrija jau klestėjo.

 

Šampano namai

 

Nors prancūziški vynai yra vadinami atsižvelgiant į regionus, kuriuose buvo užaugintos vynuogės, Šampanas yra vadinamas vardu tų namų, kuriuose jis buvo pagamintas. Patys didžiausi ir garsiausi iš visų namų yra žinomi kaip Grandes Marques. Jiems priklauso patys žinomiausi prekiniai ženklai. Įdomu tai, kad nors Šampano namai turi miližiniškus vynuogynus, jis vis tiek didžiąją dalį vynuogių perka iš smulkiųjų augintojų Šampanės regione. Tie smulkūs vynuogių aungintojai, kurie bendrai paėmus sudaro apie 90 procentų visų vynuogynų, sparčiai gamina savo Šampaną.

 

Šampano pasirinkimas

 

Šampano namai turi savo reputaciją, kuri išsiskiria savitu stiliumi. Tai yra vynuogių įvairovė, vynuogynai, maišymo būdai, tradicijos. Kiekvienų šampano namų tikslas yra išlaikyti stabilumą. Tai reiškia, kad kai surandi Šampaną, kuris tau patinka, gali būti tikras, kad jo savybės tikrai ilgą laiką nesikeis.

 

Nuo sauso iki saldaus

 

Jei Šampanas būtų toks kaip kiti vynai, tai vynuogės būtų renkamos visiškai prinokusios. Juose būtų pakankamai natūralaus cukraus, kuris virstų alkoholiu. Tačiau Šampano atveju yra kitaip. Vynuogės nurenkamos ne visiškai prinokusios. Tada vyndarys deda cukrų, kad susidariusios mielės virstų alkoholiu. Įdedamo cukraus kiekis priklauso nuo vyndario. Kuo daugiau jo dės, tuo Šampanas bus saldesnis.

 

Prancūziškas putojantis vynas – ne Šampanas

 

Net ir Loire slėnyje, kuris yra visai šalia Šampanės, pagaminti vynai negali būti vadinami Šampanu. Vynuogės ir gaminimo būdas tas pats, tačiau Šampanu vadinti negali, nes pagaminta ne Šampanėje!

Rytiniai Prancūzijos regionai, tokie kaip Elzasas yra žinomi dėl savo putojančių vynų, kurių gamybai yra maišomos Pinot Noir, Pinot Blanc ir Pinot Gris vynuogės. Prancūziški putojantys vynai, pagaminti ne Šampanės regione yra vadinami "Vins Mousseux.”

 

Ispanija

 

1970m. Ispanijoje Europos Sąjunga uždraudė vartoti terminą „Šampanas“. Prieš tai buvo naudojamas „Ispaniško šampano“ terminas. Nuo tada iki dabar ispaniški putojantys vynai žinomi pavadinimu Cava. Šis žodis katalonų kilmės reiškia „rūsys“.

 

Italija

 

Čia tikrai rasime daug burbuliuojančių gėrimų. Pradedant Prosecco, kuris yra pagamintas iš to paties pavadinimo vynuogių, Veneto regione, Šiaurės Rytų Italijoje. Prosecco yra dviejų rūšių: stipriai gazuotas (spumante) ir lengvai gazuotas (frizzante). Jie yra gaivūs, sausi ir nebrangūs, ir tampa vis labiau populiaresni.

Tada žinome Asti (anksčiau žinomas kaip Asti Spurnante) pagamintą iš Muscat vynuogių. Skonis – nuo pusiau saldaus iki saldaus. Jo pusbrolis - Moscato d'Asti. Skirtumas tas, kad jis yra lengvai gazuotas, saldesnis, ir turi mažiau alkoholio, o yra kemšamas kaip paprastas vynas.

Lambrusco – dar vienas pasirinkimas. Žinomas kaip rožinės spalvos, pusiau saldus, stipriai gazuotas. Tačiau yra ir baltų ir sausų Lambrusco.

 

Laikymas ir patiekimas

 

Šampanas ypatingai jautrus temperatūrai ir šviesai. Kaip ir kitus vynus, juos geriausia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, kur nėra didelių temperatūros svyravimų. Sudarius tinkamas sąlygas, šampaną galimą išlaikyti 3 – 4 metus. Taip pat nepakenks Šampanui ir šaldytuvas. Keletas savaičių šaldytuve – nieko blogo.

 

Šampano atidarymas

 

Kamščio iššovimas išleidžia burbuliukus. Kamštis turėtų būti atidaromas kuo tyliau. Tokiu būdu atidaromas šampanas, nesužalos jokio žmogaus, nes spaudimas butelyje yra tikrai didelis. Žemiau pateikti keli patarimai, kaip saugiai atidaryti Šampano butelį:

1.       Pastatykite butelį ant kieto pagrindo. Taip yra saugiau, nei laikyti rankose.

2.       Paimkite rankšluostį ir uždėkite jį ant kamščio. Atsargiai nuimkite vielutę.

3.       Viena ranka laikykite rankšluosčiu apsuktą kamštį, o kita – butelį.

4.       Sukite butelį – ne kamštį. Reikia, kad kamštis šiek tiek pralaisvėtų. Laikykite kamštį tvirtai, kad spaudimas jo neiššautų.

5.       Kamščiui vis daugiau atsilaisvinant, laikykite jį virš butelio kelias sekundes, kad Šampanas neišbėgtų.

6.       Plikite lėtai. Dėka burbuliukų, gėrimas taurėje staigiai kyla.

 

Šampano taurės

 

Taurių pasirinkimas begalinis. Tačiau Šampanui tinkamiausios – ilgos ir siauros. Tokia būtent forma neleidžia burbuliukams „pabėgti“. Nėra būtina atšaldyti taurių. Keletas naudingų patarimų:

• Dėl nelygaus paviršiaus, krištolinės taurės, kuriose burbuliukai laikosi geriau tinka labiau nei taurės lygaus stiklo.

• Putojantį vyną geriausia patiekti atšaldytą iki 7°C. Palaikius butelį šaldytuve 3-4 val bus pasiekta norima temperatūra.

 

 

 

Šaltinis: http://www.etiquettescholar.com

 

Rašyti komentarą