Priešpietiniai ir popietiniai alkoholiniai gėrimai

Paskelbė admin 2017/05/30 1 Komentaras (-ai)

 

Priešpietiniai ir popietiniai alkoholiniai gėrimai

 

Ką patiekti prieš valgį ir po jo? Pažvelkime kas siūloma.

 

Aperityvas

 

Lengvas, alkoholinis gėrimas, tiekiamas prieš valgį apetito sužadinimui. Kai kurie vynai tokie, kaip baltas sausas vynas ir sausas šampanas yra naudojami kaip aperityvai taip pat.

Aperityvai yra gardinami žolelėmis, žievėmis ir gėlėmis. Jie dar yra vadinami aromatizuotais vynais. Kai kurie aperityvai pasižymi kartumu, kiti – saldumu.

Kartaus skonio aperityvai tokie, kaip sausas Vermutas, stimuliuoja skonio receptorius burnoje. Kažkada anksčiau toks gėrimas buvo naudojamas kaip vaistas. Jo skonis kontrastuoja su lengvai pasūdytu maistu tokiu, kaip ikrai, alyvuogės ir sūris. Saldūs aperityvai tokie, kaip cheresas, yra vartojami antroje dienos pusėje su saldžiais patiekalais, tarkime prie puodelio popiečio arbatėlės ir deserto.

Vermutas yra gaminamas iš raudonojo ar baltojo vyno, sumaišyto su žolelėmis, iš kurių pagrindinis yra Kietis (lot. Artemisia). Cinzano yra saldus raudomas vermutas iš Italijos, o Noilly-Prat – sausas balyas vermutas iš Prancūzijos.

Anyžiniai aperityvai yra pagaminti iš anyžių. Trauktinės gaminamos iš spirito sumaišyto su aromatingais augalais arba šaknimis. Campari yra vienas geriausiai žinomų, tai tamsiai ruda trauktinė iš Italijos.

Aperityvai yra tiekiami įvairiausių temperatūrų; sausas cheresas – kambario temperatūros, šampanas ar sausas baltas vynas – lengvai atšaldyti, Dubonnet gali būti tiekiamas su ledukais, Pernod gali būti skiedžiamas su trupučiu šalto vandens, o Campari – su citrina, ledukais ir toniku (gazuotu vandeniu).

 

Popietiniai gėrimai

 

Likeris, brendis ir konjakas yra spirituoti vynai, tiekiami po pietų, virškinimo pagerinimui.

Likeris yra stiprus gėrimas, gaminamas iš alkoholio, cukaus sirupo ir aromatinių augalų ar žolelių, kurie gėrimui suteikia ne tik skonį, bet ir spalvą:

Amaretto di Saronno: skonis – migdolų, abrikosas; spalva - gintaro

Bènèdictine: gaminamas iš 27 žolelių ir prieskonių; gamybos receptas vis dar laikomas paslaptyje; rudai gelsvas likeris, gaminamas Benediktinų vienuolių.

Cointreau: skonis – apelsinų; spalva – vandens skaidrumo

Crème de Cacao: skonis ir spalva kakavos

Drambuie: Škotiško viskio tipo likeris. Skonis – medus ir žolelių aliejai; spalva – gintaro;

Grand Marnier: skoanis – apelsinų; spalva – šviesaus gintaro

Irish Cream: viskio, grietinėlės ir šokolado mišinys; spalva – šviesi

Kahlua and Tia Maria: skonis ir spalva kavos

Cordial – vaisių, žolelių ir uogų likeris

Brendis – angliškas variantas iš brandewijn, olandų kalbos žodis, reiškiantis "degintas vynas". Šis terminas atsirado 16a.  kuomet kariaujančios grupuotės uždraudė olandų pirkliams gabenti vyną. Istorija tokia, kad iš pradžių vynas buvo distiliuojamas, siekiant palengvinti jo pervežimą į kitas tolimesnes šalis ir išvengti papildomų mokesčių, kurie buvo mokami už gėrimo tūrį. Nugabenus į norimą vietą, buvo suplanuota vėl pripilti vandens, kuris buvo pašalintas distiliacijos metu. Tačiau neliko nepastebėta, kad ąžuolinėse statinėse laikytas distilatas įgauna naują skonį. Taip pat paaikškėjo, kad į distilatą pripylus vandens gautas skystis jau mažai primena vyną.

Nors brendžio ir konjako terminai yra dažnai naudojami kaip sinonimai, konjakas yra vadinamas „brendžio karaliumi“, tačiau ne visas brendis yra vadinamas konjaku.

Konjakas yra du kart distiliuoto brendžio mišinys, pagamintas pietvakarių Paryžiuje, Cognac mieste, Šarantos departamente). Konjakas yra brandinamas ąžuolo statinėse, kurios suteikai šiam gėrimui unikalų skonį, nuostabų aromatą, ir švelnią, gintaro spalvą. Kadangi ąžuolo statinėms būdingas didelis poringumas, norint pagaminti 1 litrą konjako, yra sunaudojama 7 litrai vyno. O garų šios statinės praleidžia tiek, kiek užtektų pripildyti 25,000 butelių per dieną, t.y. daugiau nei 9 mln butelių per metus. Įspūdinga, ar ne!

 

Tęsinys kitą savaitę:)

 

Šaltinis: https://www.etiquettescholar.com

 

 

 

1 Komentaras (-ai)

sampanas kaina:
Atsakyti

Man tai šampanas.. Ir per pietus, ir vakare, ir naktį. :)

Rašyti komentarą