Portveinas

Paskelbė admin 2017/06/13 1 Komentaras (-ai)

Portveinas

 

Tai saldus, spirituotas vynas, tiekiamas po valgio. Pradėtas gaminti jau 17 a. Douro upės slėnyje, šiaurės Portugalijoje. Portugalai į eksportuojamą vyną įpildavo vyno spirito. Iš jo buvo gaminamas konjakas. Taip jis ilgiau negesdavo. Taigi į britų salas plukdomas vynas įgaudavo konjako prieskonį ir netrukus šis skonis tapo portugališko vyno skiriamuoju ženklu. Anglai juos vadino vino-porto arba porto-vino.

Anglų pirkliai įkūrę prekybines įmones Oporto mieste ėmė vežti vynus į Angliją. Tai yra viena iš priežasčių kodėl tiek daug portveino gamintojų turi angliškus pavadinimus.

Fermentacijos proceso metu vynuogių alkoholis yra dalimis įmaišomas į vyną. Tik vynui pasiekus didžiausią saldumo ir alkoholio kiekį (nuo 18 iki 20 procentų), šis procesas yra sustabdomas. Iš tos vietovės iki pat šių laikų atkeliauja geriausi portveinai. Portveino stiliaus vynai yra gaminami visame pasaulyje, tačiau jie nėra tie tikrieji Portveinai. Čia kaip ir su Šampanu, svarbi kilmės vieta. Portveino gamybai gali būti naudojamos aštuoniasdešimt skirtingų vynuogių rūšių. Dauguma portveinų yra raudonos spalvos ir saldūs. Tačiau ne visi. Jie gali skirtis savo bazinio vyno kokybe, brandinimo laiku ir t.t. Portveinas yra brandinamas didelėse medžio statinėse metų metus. Brandinimo procesas buteliuose vyksta žymiai lėčiau dėl deguonies stokos. Portveinai yra arba brandinami statinėse arba buteliuose arba ir čia ir čia po truputį.

Štai tik keletas portveino rūšių:

 

Vieno vynuogių rinkimo portveinas

 

Geriausi ir brangiausi yra vynuogių vyno portveinai (ang. Vintage Ports), kurie yra gaminami būtent iš vieno vynuogių rinkimo ir visą laiką brandinami buteliuose. Jie praleidžia tik keletą metų medžio statinėse. Esant deguonies trūkumui butelyje, toks portveinas bręsta labai lėtai ir ilgai. Patys geriausi iš jų siekia net 50 metų ar daugiau. Šie portveinai yra supilstomi į butelius nefiltruoti, todėl tik atidarius, reikia perfiltruoti, supilstyti į taures ir suvartoti iš kart po atidarymo.

 

Vėlai išpilstytas į butelius portveinas (ang. LBV)

 

Šios rūšies portveinas yra antras pagal gerumą po vieno vynuogių rinkimo portveino. Jie yra gaminami ir aukščiausios rūšies vynuogių, tačiau rinkimo metai nenurodomi. Toks portveinas bręsdamas praleidžia nuo penkerių iki šešerių metų statinėse.

 

Gelsvai rudos spalvos arba auksinis portveinas

 

Toks portveinas yra gaminamas iš kelerius metus maišytų vynuogių ir gali būti brandinamas medinėse statinėse net iki  40 metų. Tokie portveinai įgyja gelsvai rudą spalvą, o išpilsčius į butelius tinkami vartojimui.

 

Raudonasis portveinas

 

Šis portveinas yra pigiausias iš portveinų. Jis gaminamas iš keletos vynuogių rūšių ir brandinamas medžio statinėse, bet ne taip ilgai kaip gelsvai rudos spalvos portveinas. Jie yra lengvesnio ir labiau vaisinio skonio.

 

Baltasis portveinas

 

Baltasis portveinas yra gaminamas taip pat kaip raudonasis, tik iš baltųjų vynuogių, dažniausiai Malvasia ir Donzelinho. Gamintojai kartais padaro jį sausesniu, prailgindami fermentacijos laiką. Sausesni portveinai dažnai yra patiekiami kaip aperityvai.

 

 

 

Šaltiniai:

https://www.etiquettescholar.com

http://www.horecaguru.lt/horeca-pasaulis

 

 

Žymos: Portveinas

1 Komentaras (-ai)

Irena:
2020/02/13, 11:04:53
Atsakyti

Laba diena, kur galima įsigyti Baltasis portveinas ?

Rašyti komentarą