Maistas smegenims

Paskelbė admin 2017/01/03 1 Komentaras (-ai)

Maistas smegenims

 

Per šias Kalėdas dovanų gavau spalvingą, gausiai iliustruotą, strorą ir didelę receptų knygą. Ši knyga ne šiaip sau eilinė receptų knyga, ji apie maistą smegenims. Taip, taip. Ji taip ir vadinasi Maistas smegenims. Tai specialistų parašyta knyga, surinkta ir išleista Reader‘s Digest. Be 200 šioje knygoje pateiktų puikių receptų mąstymui, atminčiai ir nuotaikai gerinti, joje yra ir įdomių straipsniukų apie tai, koks maistas naudingas ir žalingas smegenims, kas padeda vystyti ir auginti smegenis ir t.t. Keletu įdomių minčių skubu pasidalinti ir su Jumis.

Knygos autoriai vienareikšmiškai tvirtina, kad gera smegenų veikla labai priklauso nuo mūsų mitybos. Vieni produktai veikia raminamai (kaip antai, pienas, sojų produktai, kiaušiniai, mėsa ir paukštiena), kiti, tokie kaip angliavandeniai, padeda išlaikyti energiją ir gerą nuotaiką.

 

Kavos ir arbatos mėgėjams

 

Kalbant apie mūsų mėgstamus karštus gėrimus, verta paminėti, kad būtina kasdien rasti laiko arbatos pertraukėlei. Arbatos puodelis ne tik maloniai sušildo, bet ir turi gydomąjį poveikį. Daug arbatoje esančių flavonoidų ir antioksidantų siejami su demencijos prevencija. Kas liečia kavą, arbatą ir kakavą, verta žinoti, kad šie gėrimai turi kofeino. Išgėrus šio gėrimo daugiausia kofeino patenka į kraują praėjus maždaug valandai ir išlieka jame 4 valandas. Kofeinas skatina budrumą ir dopamino gamybą, ir taip atideda miegą. Tačiau skirtingi žmonės nevienodai asimiliuoja kofeiną ir dėl to bendras poveikis trunka ilgiau arba trumpiau.

 

Saldumynų mėgėjams

 

Geros žinos iš tiesų! Knygoje teigiama, kad jei per mažai vartojate angliavandenių ir nepatenkinate smegenims reikalingos gliukozės poreikio, vietoj jos smegenys pradeda naudoti daugiau ketonų – riebalų skilimo produktų. O dėl to, smegenys dirba prasčiau. Labai mažai angliavandenių turintis maistas gali sukelti tokių bėdų kaip kaulų retėjimas, inkstų pažeidimas, blogas burnos kvapas, padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, ir net sutrumpinti gyvenimą. Rafinuotų angliavandenių vartojimo mažinimas turi daug pranašumų, tačiau nerekomenduojama mažinti smarkiai, antraip smegenys nebus tinkamai aprūpintos gliukoze. Vadinasi, saikingai, galime pasmaližiauti savo mėgstamu desertu!

 

Top patarimai gerai smegenų veiklai ir savijautai

 

Auginkite savo smegenis

 

Smegenis skatinate augti, jei susiduriate su nauja aplinka, išgyvenate naujas patirtis ir esate fiziškai aktyvūs. Naujų dalykų mokymasis taip pat ypač teigiamai veikia mūsų smegenų augimą. Paprasti pratimai, padedantys palaikyti gerą smegenų būklę, gali būti istorijų perpasakojimas, skaičiavimas mintyse, kryžiažodžių, sudoku sprendimas, domėjimasis aktualijomis ir jų aptarimas. Tačiau nepersistenkite sau mesdami įvairius iššūkius. Stresas – tai pagrindinis smegenų plastiškumą mažinantis veiksnys.

 

Mažinkite stresą

 

Stresas – tai trumpalaikė organizmo reakcija į sunkumą, adrenalino ir „degalų“ gausa palaikanti smegenų budrumą, kad žmogus sparčiai mąstytų ir greitai reaguotų. Vis dėlto nuolatinis nestiprus stresas laikui bėgant kenkia smegenims, nes didina gliukozės kiekį kraujyje, kraujospūdį, skatina uždegimą, blogina žarnyno veiklą ir miegą.

 

Mankštinkitės

Aerobinė mankšta ne tik stiprina širdį ir kraujagysles, saugo kaulus nuo išretėjimo ir palaiko sąnarių judrumą, bet dar ir padeda išsiskirti tokiems hormonams, kurie tiesiogiai skatina naujų neuronų atsiradimą, ir dėl to gerėja atminties funkcija. Geriausiais laikomi užsiėmimai, kur derinama socialinė, protinė ir fizinė veikla, pavyzdžiui šokiai, grupiniai pėsčiųjų žygiai ir kelionės. Mankšta gerina ir kitus protinės funkcijos aspektus, kaip antai, budrumas ir susikaupimas, taip pat kelia nuotaiką.

 

Gerai išsimiegokite

 

Miegant vienas kitą keičia ciklai: greito akių judėjimo (angl. rapid eye movement, REM), atgaivinantis smegenis, ir gilusis, leidžiantis pailsėti kūnui. Stokojant miego, jaučiatės nuvargę, vangūs, niurzgūs ir nesusikaupiantys.

 

Tikiuosi, radote ką nors naudingo kas padės Jums išlaikyti gerą sveikatą ar sustiptinti jau esamą. Gerų, sveikų ir energingų Jums Naujųjų metų, pilnų atradimų ir prasmingos veiklos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Komentaras (-ai)

Giedra:
Atsakyti

kai turiu daugiau darbo ar daugiau veiklos, tikrai neatsisakau išgerti kavytės ir daugiau. sveika :)

Rašyti komentarą