Keletas keistų psichologinių pavojų dovanojant dovanas

Paskelbė admin 2017/01/13 3 Komentaras (-ai)

 

Keletas keistų psichologinių pavojų dovanojant dovanas

 

Nors švenčių maratonas baigėsi, siūlau ramiai pakalbėti apie dovanas. Noriu pasidalinti su Jumis ganėtinai originaliomis mintimis, kurias perskaičiau viename straipsnyje. Apie tai, ką mokslas teigia apie dovanas ir visus su tuo susijusius dalykus.

 

1. Žmonės nenori gauti nemėgstamų dovanų

 

Ar būna Jums kartais, kad perkate dovanas tarsi iš pareigos, gerai nepažindami žmogaus, kuriam dovanosite dovaną? Tai tikriausiai pats sudėtingiausias atvejis. Tačiau kas liečia artimus žmones, mes norime juos nustebinti ir ieškome būtent TOS dovanos, kuri tikrai parodys, kaip mes gerai žinome savo žmogų. Ir mums tuomet negaila nei laiko, nei visų pastangų, nes žinome, kad tai bus dovana JAM/JAI. Mes manome, kad tokias dovanas iš širdies žmonės tikrai vertina, ar ne?

TAČIAU pasirodo, kad siurprizų žmonės nemėgsta! Harvardo ir Stanfordo profesoriai atliko eilę eksperimentų, kas leido jiems daryti išvadą, kad dovanų gavėjai iš tikrųjų troško gauti tik tai, ko jie ir prašė. Tačiau dovanotojai pamanė taip: aš jam/jai padovanosiu žymiai gersnę dovaną, tokią, apie kurią jis/ji net nesvajojo! Deja, pasirodo, jog tai viena iš didžiausių klaidų.

O ar žinote, kokia dovana užima auksčiausią įvertinimą? Pinigai. Pati tingiausia, lengviausia, ir mažiausiai asmeniška dovana kokią tik gali dovanoti, yra vis gi tai, ką žmonės norėtų gauti labiausiai. Nes dovanojami pinigai išsklaido visas abejones, patiks ar nepatiks mano išrinkta dovana. Pinigai tinka visiems!

 

2.Mažiau yra daugiau

 

Kas gali būti geriau nei dovanoti? Dovanoti kuo daugiau.

Pavyzdžiui, jei nesate tikras ar žmogui, kuriam dovanojate patiks Jūsų didelė dovana, tai prie jos pridėkime dar kokią nors smulkmenėlę. Nuo to bus tik geriau. Jei davimas yra gerumas, tai jei duosiu daugiau, būsiu geresnis, ar ne? Logiška.

TAČIAU žmonės nefunkcionuoja remdamiesi logika. Tai ne kritika žmonių atžvilgiu, tai faktas – logika yra baisus būdas nuspėti, kaip žmogaus smegenys į kažką reaguoja. Logiškai mąstant, neturėtų būti pasaulio pabaiga, radus negyvą tarantulą savo pusryčių lėkštėje, juk tas gyvis daugiau blogo Jums nepadarys, ir Jūs galėtumėte ramiai sau toliau valgyti iš tos lėkštės, tačiau Jūsų smegenys sako: „Bėk iš kambario ir padek namus.“

Šiuo atveju, dėl tam tikros priežasties, mažos dovanėles pridėjimas prie didelės dovanos, nepriverčia gavėjo pagalvoti, „O aš gavau dar daugiau dovanų.“ Mūsų smegenys nesusumuoja, jos tiesiog išveda vidurkį.  100 eurų už megztuką ir 10 eurų dovanų kuponas sako mūsų smegenims: „Šios dovanos turėtų būti vertos apie 50 eurų. Paradoksalu, ar ne?

 

3. Vyrai yra blogiausi dėkotojai

 

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad moterys yra super jautrios būtybės, kurios gavusios nenorimą dovaną gali tapti tiksinčiomis bombomis, o vyrai, kaip tiek urviniai žmonės, jie negali skirti net trijų minučių pagalvoti apie ką nors kitką, išskyrus futbolą ir papus. Bet viskas yra atvirkščiai. Vyrams taip pat nesvarbu, ką Jūs jiems dovanosite. Jie kaip šunys, džiaugiasi viskuo. Padovanokite jiems naują grąžtą ar dar kažką ir galbūt po mėnesio jie jau bus pamiršę iš kur tai gavo.

TAČIAU vyrai gavę dovanų prisiriša emociškai. Jiems atrodo, kad padėkos išraiška yra sudėtingas ir neaiškus dalykas, ir tai jau sukelia vidinį konfliktą. Moterys dovaną priima kaip paprasčiausią gerumo ženklą, tačiau vyrams tai sukelia gilesnę reakciją. „ O Dieve, dabar aš turiu kažką jiems dovanoti arba pasirodysiu kaip paskutinis kvailys. Gyvenimas būtų buvęs žymiai paprastesnis, jei nieko nebūčiau gavęs.“ Tiesiog, vyrai nemėgsta dovanų. Taigi, mielos ponios, jūs galite savaičių savaites ieškoti tobulos vestuvių metinių dovanos, o Jūsų brangusis Jums padovanoja kokį nors niekniekį. Tačiau tai nereiškia, kad jis blogas vaikinas. Ta vidinė kova, kurią jis patiria, kai atplėšia dovaną yra dalis to emocinio sąmyšio, kuris sugriauna visą jo laimę.

 

4. Kuo ilgesni santykiai, tuo sunkiau išrinkti dovanas

 

Mėgstame klausytis meilės istorijų, kuomet pora nugyvena visą gyvenimą kartu ir sutinka senatvę. Norime galvoti, kad jei praleisime gyvenimą su kažkuo, mes pažinosime tą žmogų geriau nei save.

TAČIAU Šveicarijos psichologai atliko tyrimą su dvejomis porų grupėmis. Vieną grupę sudarė poros, kurios vidutiniškai buvo kartu dvejus metus, ir kita – vyresnė grupė – buvo vedę daugiau nei 40 metų. Šioms poroms buvo parodyta įvairių dalykų, įskaitant maisto produktus, filmus, ir virtuvės daiktus.

Tada jie buvo paprašyti sugrupuoti galimas dovanas nuo 1 iki 4, atsižvelgiant į tai, kas jiems patinka ir tuomet kas jų nuomone patiktų jų antrajai pusei.

Stebėtina, tačiau geriau sekėsi jaunesniosioms poroms, jos geriau atspėjo, kas patiktų jų antrosioms pusėms. Vyresniosios poros buvo linkusios manyti, kad jų antrosios pusės mėgs tuos pačius dalykus kaip ir jie. Mokslininkai nėra tikri, kodėl vyresni žmonės nustojo klausytis vieni kitų po 40-ties bendro gyvenimo metų, tačiau tai gali būti ir dėl to, kad jie tuos  40 metų daugiau nieko negirdėjo tik vienas kitą.

Tyrimai teigia, kad poros, kurios kartu praleido tiek daug laiko, galbūt melavo vienas kitam, kad leistų pasijausti vienas kitam laimingiems, arba galbūt jų karta nepakankamai investavo į savo santykius, ir mažai skyrė laiko pokalbiams. Tačiau nesupraskite klaidingai – vyresnės poros išreiškė daugiau pasitenkinimo savo santykiais.

Štai tokie gana originalūs pasvarstymai. Tikiuosi, skaitydami, nusišypsojote bent kartą!

 

Jurga

 

 

Šaltinis: Straipsnis - 5 Weird Psychological Dangers of Giving People Gifts

(http://www.cracked.com/article_20817_5-weird-psychological-dangers-giving-people-gifts.html)

 

 

 

 

 

3 Komentaras (-ai)

Giedrė:
Atsakyti

man patinka netikėtos dovanos, jei tikrai žinau, kad žmogaus nieko neprašiau ar kažko man akivaizdžiai nereikia, tai džiaugiuosi bet kuo. man va kas gal labiau kliūna, tai pakavimas. labai patinka, kai būna kruopščiai ir fainai įpakuota.. tada ir turinys kažkaip lygį pasikelia

Danielė:
Atsakyti

yra rizikinga prašauti su dovanom, tai realiai dažniausiai dovanoju praktiškas valgomas dovanas, o kažkokias kitokias tiems, ką pažįstu.

Giedrė:
2023/12/24, 11:20:53, www.ames.lt/stovyklos
Atsakyti

dovanojant patirtį neprašausi!! ar pramogą, ar kažkokį dalyką, kuris praturtins žinias, mokymus. dabar labai populiaru stovyklos, gal vertėtų pagalvoti apie kažką naudingo

Rašyti komentarą