20 dalykų, kurių galbūt nežinojome apie šokoladą

Paskelbė admin 2017/02/13 0 Komentaras (-ai)

 

20 dalykų, kurių galbūt nežinojome apie šokoladą

 

 

1. ŠOKOLADO DIENOS MINIMOS KIEKVIENAIS METAIS

 

Liepos 7d. kalendoriuje žymima  kaip šokolado diena. Šią dieną, 1550m. šokoladas buvo pirmą kartą įvežtas į Europą. Nors kai kurie istorijos šaltiniai teigia, kad jau 1504m. Kristupas Kolumbas atgabeno šokoladą į žemyną. Kol vyksta šios diskusijos, mes žinome tiksliai, kad šokoladas pirmą kartą buvo įvežtas į Europą 16 amžiuje. Taip pat yra tokia nacionalinė pieniško šokolado diena minima liepos 28d., tarptautinė šokolado diena rugsėjo 13d., ir žinoma, nacionalinė saldžiai karstelėjusio su migdolais šokolado diena lapkričio 7d.

 

2. ŠOKOLADAS YRA SAVOTIŠKA DARŽOVĖ

 

Pieniškas ir tamsusis šokoladas gaminami iš kakavos pupelių, kurios auga ant kakavmedžių (theobroma cacao), amžinai žaliuojančio augalo, priklausančio Malvaceae  šeimai (kitiems šios šeimos nariams priklauso  okra ir medvilnė). Šis faktas ir priskiria šokoladą prie daržovių rūšies.

 

 

3. BALTAS ŠOKOLADAS NĖRA ŠOKOLADAS

 

Kadangi baltasis šokoladas nėra gaminmas iš kakavos pupelių ar kakavos likerio, todėl jis nėra traktuojamas kaip visapusiškas šokoladas. Jo gamybai daugiausia yra naudojamas kakavos sviestas.

 

4. KAKAVOS PUPELĖS KILDINAMO IŠ MEKSIKOS, TAIP PAT CENTRINĖS IR PIETŲ AMERIKOS 

 

Tikima, kad šių vietovių gyventojai pradėjo auginti pupelės jau 1250 prieš mūsų erą, o galbūti net ir anksčiau.

 

5. KARŠTAS ŠOKOLADAS BUVO PIRMASIS ŠOKOLADINIS DESERTAS

 

Kakava buvo vartojama meksikiečių ir actekų kultūrose, tačiau tokio gėrimo rezultatas neturėjo nieko panašaus su šių dienų karštu šokoladu – tai greičiau buvo kartus skystis dažnai naudojamas tokiose ceremonijose kaip vestuvės.

 

6. MARIJA ANTUANETĖ DIEVINO KARŠTĄ ŠOKOLADĄ (TOKĮ KAIP ŠIŲ DIENŲ)

 

Marija ne tik mėgo saldumynus, ji tiesiog dievino šokoladą, o karštas šokoladas dažnai buvo patiekiamas Versalio rūmuose. Tai nebuvo vien skonio reikalas – buvo tikima, kad šis gėrimas buvo vartojamas kaip afrodiziakas.

 

7. KAKAVA BUVO NAUDOJAMA VIETOJ VALIUTOS

 

Civilizacijos klestėjimo metu actekai ypatingai mėgo ir vertino kakavos pupeles, netgi naudojo jas vietoj valiutos.

 

8. ISPANŲ VIENUOLIAI IŠPOPULIARINO ŠOKOLADĄ

 

Tuomet kai kakava ir šokoladas atkeliavo į Europą, keliaujantys ispanų vienuoliai ėmėsi vežtis šokoladą kartu su savimi į vienuolynus ir taip platino šokolado po visą žemyną.

 

9. BRITŲ KONDITERIAI IŠRADO KIETTĄJĮ ŠOKOLADĄ

 

Parduotuvė The Fry and Sons sugalvojo, kaip jie patys sakė, „šokolado valgymą“ 1847m. sumaišydami kakavos sviestą, cukrų ir kakavos likerį. Tai buvo grūdėtas, kietos formos skanėstas.

 

10. ŽODŽIAI „COCOA“ IR „CACAO“ REIŠKIA TĄ PATĮ

 

Šie žodžiai reiškia tą patį – kakavos pupelė.

 

11. NAPOLEONAS DIEVINO ŠOKOLADĄ

 

Šis prancūzų lyderis reikalavo, kad vyno ir šokolado niekada netrūktų jam ir jo vyresniesiems patarėjams net ir per intensyvias karines kampanijas.

 

12. BAKER'S ŠOKOLADAS NE TIK KEPINIAMS

 

Dr. James Baker ir John Hannon 1765m. sukūrė kompaniją, kurią vėliau pavadino Walter Baker Chocolate. Iš čia ir kilo terminas “Baker's Chocolate” , kuris visai nereiškia, kad šokoladas skirtas tik kepiniams.

 

13. MILTON HERSHEY IŠ TIKRŲJŲ BUVO LEDINUKŲ KARALIUS

 

Kilęs iš Pensilvanijos, gerai žinomas kaip The Hershey Chocolate Company įkūrėjas, iš pradžių viską pradėjo būtent nuo ledinukų, tik vėliau užsikabino už šokolado. Jo pirmoji kompanija, The Lancaster Caramel Company, buvo įkurta kaip jam buvo vos 30 metų.

 

14. PIENIŠKAS ŠOKOLADAS BUVO IŠRASTAS ŠVEICARIJOJE

 

Daniel Peter sukūrė šį gardumyną 1875m.— jam pavyko tai padaryti po aštuonerių bandymo metų, norint išgauti šio saldėsio receptą. Kondensuotas pienas buvo vienas iš pagrindinių šios receptūros ingredientų.

 

15. ŠOKOLADO GAMYBA YRA SUNKUS DARBAS

 

Nežiūrint į karališką kilmę ir garbingą statusą, kakavos pupelė magišku būdu nepavirsta į šokoladą – tam, kad pagaminti vieną svarą (373,24g) tinkamos masės prireikia net 400 pupelių.  

 

16. PIRMASIS ŠOKOLADO BATONĖLIS PAGAMINTAS ANGLIJOJE

 

1842m. Cadbury kompanija pagamino patį pirmąjį šokolado batonėlį. Ši kompanija gyvuoja iki šiol, ir yra gerai žinoma tikriausiai už gražiausius velykinius skanėstus.

 

17. DAUGUMA KAKAVOS PUPELIŲ DABRA YRA AUGINAMOS AFRIKOJE

 

Dauguma kakavos pupelių – beveik 70 procentų iš viso pasaulio – atvyksta iš Afrikos. Dramblio kaulo krantas yra žinomas kaip didžiausias gamintojas, tiekiantis apie 30 procentų kakavos pupelių iš viso pasaulio.

 

18. KAKAVMEDŽIAI IŠGYVENA IKI 200 METŲ

 

Skamba įspūdingai, tačiau iš visų tropinių grožybių tik kakavos pupelių gyvavimo trukmė yra 25 metai.

 

19. EGZISTUOJA DVI KAKAVOS RŪŠYS

 

Šių dienų, modernus šokoladas gaminamas iš forastero pupelių, kurias yra nepaprastai lengva auginti, nors yra manoma, kad crillo pupelės suteikia šokoladui žymiai geresnį skonį.

 

20. ŠOKOLADAS TURI YPATINGĄ TIRPIMO SAVYBĘ

 

Šokoladas yra vienintelė valgomoji medžiaga, tirpstanti prie 33,88°C temperatūros, tai yra šiek tiek žemiau nei žmogaus kūno temperatūra. Taigi dėl šios priežasties šokoladas taip lengvai tirpsta mūsų burnoje.

 

 

Šiam kartui tiek, ačiū, kad skaitote:)

 

 

Jurga

 

 

 

 

Šaltinis: www.mentalfloss.com

Rašyti komentarą