Virtuvės terapija: maisto gaminimas užtikrina gerą savijautą

Paskelbė admin 2017/10/08 3 Komentaras (-ai)

 

Virtuvės terapija: maisto gaminimas užtikrina gerą savijautą

 

Sveiko maisto ruošimas – ne tik pamaitina kūną, bet ir sielą.

Ar pastebėjote, kad kartais po ilgos ir sunkios darbo dienos, vis dar norisi keliauti į virtuvę ir ten ką nors pjaustyti, tarkuoti, barškinti indais ir ruošti vakarienę. Tas ritmiškas peilio kaukšėjimas kažkaip raminamai veikia. Maisto gaminimas tampa savotiška meditacija, kurios pabaigoje dar laukia nuostabus apdovanojimas – skanus valgis.

Jau kurį laiką maisto gaminimas yra pripažįstamas kaip gydomoji terapija. Kulinarinė terapija yra taikoma kaip gydomoji priemonė daugelyje psichikos sveikatos klinikų. Naudojant šią terapiją, gydomi tokie psichikos sutrikimai kaip depresija, nerimas, valgymo sutrikimai ir kitos priklausomybės.  

 

Sveikos savijautos receptas

 

Vienas pagrindinis jungiamasis ryšys tarp gaminimo ir psichikos sveikatos yra mityba. Žymiai lengviau kontroliuoti savo dietos kokybę, kai pats gaminiesi maistą. Taip pat jau kurį laiką žinoma, kad kai renkamės geros kokybės dietą, taip palaikome savo smegenų sveikatą. Tyrimai rodo itin glaudų ryšį tarp smegenų veiklos ir keletos svarbių maistinių medžiagų, įskaitant omega-3 rūgštis, B grupės vitaminus, geležį, cinką, magnį ir amino rūgštis. Norint žinoti ar pakankamai gauname šių visų maistinių medžiagų, naudinga žinoti ką mes valgome.

 

Daugiau sąmoningumo

 

Net pats gaminimo procesas įtakoja gerą psichologinę būklę. Vedybų ir šeimos terapeutė Lisa Bahar skatina savo klientus sąmoningai mąstyti virtuvėje. Kaip pavyzdį, ji apibūdina madarino žievelės lupimą ir smulkinimą vaisių salotoms. “Pradžioje, panagrinėkite pačią žievelę — spalvą, tekstūrą, kvapą,“ ji sako. Tuomet lupdami ir dalindami mandariną į skilteles, patirkite visus potyrius palaipsniui, tarkime kaip sulčių traiškymasis į šalis kuomet jūs pažeidžiate žievelę. Galiausiai, įsidėkite keletą mandarino skiltelių į burną ir pajauskite vaisio sultingumą ir skonį.

Tuomet kai visą dėmesį sutelkiate į štai tokias smulkmenas, jūs pamirštate praeities nesklandumus ir nebesijaudinate dėl ateities problemų.

Sąmoningumas taip pat mažina stresą ir suteikia didesnį malonumą gyventi.

 

Daugiau dėkingumo

 

Pagaminę maistą, skirkite minutėlę apmąstymams, prisimindami kaip šis maistas pateko ant jūsų stalo. Pratęsiant mandarino pavyzdį, Bahar siūlo pamąstyti kaip buvo pasodinta sėkla, iš kurios užaugo medis, kuris sužydėjo ir galiausiai sunoko mandarinai. “Tada mandarinai buvo nuskinti, sudėlioti į dėžes, ir išvežioti į prekybos centrus. Tikrai daug dalykų įvyko kol šis mandarinas atkeliavo pas jus, todėl nors ir šio mažo mandarino įvertinimas ir padėka leis jums jaustis geriau plačiąja prasme. “

 

Daugiau kūrybingumo

 

Daugeliui žmonių maisto gaminimas yra viena iš kūrybinių išraiškų. “Padėkite receptų knygą į šalį,” pataria specialistai. “Galvokite apie išgaunamus skonius, išbandykite juos įvairuose patiekaluose. Taip pat, vietoj ilgo ingredientų sąrašo, naudokite tiesiog tai, ką turite po ranka ir ieškokite įkvėpimo paprastuose dalykuose. Tokiu būdu jūs žymiai sutaupysite laiko ir nestresuosite, kas iš tikrųjų, yra tiesioginiai trikdžiai kūrybingumui. Ir dar? Galbūt tokiu būdu sukursite ir savo receptą. ” Tas pasitenkinimo jausmas, kurį jaučiate pagaminę patekalą, stipriai pakeliai savivertę.

 

Daugiau džiaugsmo

 

Labai paprasta atsisakyti gaminimo, kaip dar vieno buities darbo namuose. Verta prisiminti, kad maisto gaminimas gali suteikti tokį malonumą, kokio, tarkime joks skalbinių lankstymas ar dulkių valymas nesuteiks.  Štai jums priežastis: Valgymas yra natūrali patirtis, kuomet jaučiamės lyg būtume apdovanoti. Taigi, maisto gaminimas, kuris veda link valgymo turi galingą, tarsi integruotą atpildo sistemą. Norėdami išlaikyti džiaugsmingą nuotaiką ir santykį su maistu, neprisiriškite prie receptų, tiesiog mėgaukitės pačiu gaminimo procesu, nesistengdami viską padaryti tobulai.

 

Susiburkite kartu ir užmegzkite ryšį

 

Maisto gaminimas kartu skatina bendravimą ir ko-operaciją. “Ruošti maistą kartu, reiškia pamiršti visas nuoskaudas ir nesutarimus ir susikoncentruoti ties viena užduotimi,” teigia Kanner. Jei abu mėgstate skirtingus produktus, tai gamindami kartu, turite galimybę mokintis spręsti savo nesutarimus. “Galite sakyti, ‘Gerai, žinau, kad mėgsti bulves, taigi gaminkime jas šiandien vakarienei, o kitam kartui palikime bolivinę balandą,’” teigia Kanner. Troškimas greičiau valgyti negu vėliau yra galinga jėga daryti kompromisus.

 

 

Šaltinis:

https://www.psychologytoday.com

 

3 Komentaras (-ai)

Raminta:
Atsakyti

tikra tiesa!! maisto gaminimas man terapija, atsipalaidavimas, mėgaujuosi :) ypatingai jei atrasti kažką naujo galiu

Giedrė:
2023/04/21, 09:49:28, miskobrolis.lt/zoles-pjovimas
Atsakyti

mėgstu gaminti maistą, ypač vasarą, su vaizdu į kiemą, gražiai nupjautą žolę ir už tvoros pražydusius medžius. labai smagu

Sandra:
2023/11/28, 11:54:18, igd.lt
Atsakyti

gerą sveikatą užtikrina gera mityba ir fizinis aktyvumas, bet niekada nesi apsaugotas nuo traumų.. vertėtų pagalvoti apie gyvybės draudimą, net jei ir labai sveikai gyvenat

Rašyti komentarą