Sausų pusryčių istorija

Paskelbė admin 2017/10/13 1 Komentaras (-ai)

 

Sausų pusryčių istorija

 

 

Dažnam Šveicarija asociojuojasi su sausais pusryčiais (angl. „muesli“). Kokia čia slypi istorija? Kaip sausų pusryčių išradėjui Dr Bircher-Benner pavyko nuspėti kulinarines tendencijas 20 a. pradžioje?

 

Pjaustytos skiltelės obuolių, cinamonas, avižiniai dribsniai, sėklos, riešutai – visa tai valgoma su jogurtu. Tai tapo kone sveikos gyvensenos garantu, propaguojamu iki šių dienų.

 

Tačiau gilinantis į šio valgio, jei taip galime pavadinti, istoriją, pasirodo, kad šie sausi pusryčiai (angl. „muesli“) visai nebuvo sukurti pusryčiams. Daktaras Bircher šį produktą sugalvojo kaip užkandį prieš kiekvieną valgymą, taip, kaip pavyzdžiui, duona ir sviestas. Vėliau tai tapo vakariniu užkandžiu prieš miegą, bet pusryčiais – niekada.

 

Viskas prasidėjo 1900 m. kuomet šveicarų gydytojai, norėdami sumažinti tuberkuliozės susirgimus, ėmė mąstyti, kaip pagerinti mitybą. Tuomet Bircher-Benner dar nebūdamas mitybos specialistas, o tik medicinos studentas, ėmė eksperimentuoti su termiškai neapdoroto maisto produktais, stebėdamas jų poveikį žmogaus sveikatai. O susirgęs gelta, panaudojo save kaip laboratorinę žiurkę tyrimams. Kokios išvados? Jis pasveiko, nes sirgdamas, maitinosi žaliais obuoliais, riešutais ir avižiniais dribsniais, sumaišytais su vandeniu, citrinų sultimis ir kondensuotu pienu. Imta manyti, kad dubenėlis, tuomet taip vadinamo „Obuolių dietos valgio“, suteiks sveikatos ir jėgų visai dienai, ar net visam gyvenimui.

 

Ši idėja apie sveiko gyvenimo eliksyrą nuskriejo po visą Europą. 1904 m. daktaras Bircher-Benner atidarė sanatoriją kalnuose. Tūkstančiai žmonių ėmė plaukti gydytis į šią sanatoriją – saule, tyru oru ir sveiku maistu.

 

Gydymosi taisyklės buvo visiškai paprastos: valgyti neapdorotą maistą, anksti keltis, anksti gultis, kvėpuoti grynu kalnų oru. Tuo metu vidurinioji klasė jau domėjosi atsiskyrėliško gyvenimo tendencijomis ir sveika gyvensena, taigi tas faktas dar labiau viliojo žmones į šią kalnų sanatoriją. Vėliau tuos visus įvykius dar labiau pakurstė kylantis judėjimas lebensreform. Tai socialinis judėjimas, prasidėjęs Vokietijoje, propagavęs meilę, laisvę, hipių idėjas ir vegetarizmą.

 

Šiais laikais, anuomet tokia populiari tapusi sveikatos sanatorija, jau galima sakyti, virto istorija. Tačiau iki pat šių dienų, šveicarai itin didžiuojasi šiuo sveiko užkandžio išradimu, ir dažnas net savo darbe vietoj sumuštinio geriau renkasi dribsnių užkandį. O to laiko sanatorija, dabar tapo sveikatingumo viešbučiu. Ten pacientai gyvena kaip vienuoliai, guli saulėje iki 6 valandų, kad gautų kuo daugiau vitamino D, ir aišku, labai daug valgo muesli. Toks gyvenimo būdas skatinamas kaip galima ilgiau.

 

Manoma, kad daktaro Bircher-Benner sveikos mitybos principai išliks. Iki šiol Šveicarijoje jaučiama šio gydytojo sveikos gyvensenos įtaka. Šveicarai domisi sveiku maistu, dievina leisti laiką gryname ore, kalnuose, ir aišku, kuo daugiau džiaugiasi saulės spinduliais.

 

Taigi, kai kitą kartą valgysite dribsnius, prisiminkite šią seną istoriją, telpančią ant Jūsų šaukšto:)

 

 

Šaltinis: http://www.bbc.com/travel/story/20170808-how-switzerland-transformed-breakfast

 

 

 

 

 

 

 

1 Komentaras (-ai)

Karolis:
Atsakyti

liuks, gera istorija. mėgstu sausus pusryčius, kartais būna su draugais iš Italijos pasidalinam maisto produktais, aš jiem lietuviškuų jie man itališkų atgal, su skubiom siuntom greit gaunam. įdomesniem pusryčiam ir vakarienei..:)

Rašyti komentarą