Kodėl vis daugiau vyrų gamina maistą?

Paskelbė admin 2017/10/26 3 Komentaras (-ai)

 

Kodėl vis daugiau vyrų gamina maistą?

 

Turbūt ne aš viena pastebiu šią tendenciją – vis daugiau vyru domisi maistu, gamina ar kitaip pareiškia norą suktis virtuvėje. Gal tai susiję su visuotiniu susidomėjimu gaminti, gilintis į maisto ir gaminimo subtilybes? Ar čia slypi kažkas daugiau? Norėčiau pasidalinti vieno straipsnio mintimis, kurias radau, skaitydama Washington post.

 

Tame straipsnyje teigiama, kad šiuolaikiniai vyrai gamindami labiau naudojasi išmaniuoju telefonu, nei receptų knygomis, įkvėpimo ieško žiūrėdami facebook video įrašus, o pagaminto patiekalo nuotraukomis noriai dalinasi Instagram ar Pinterest. Sutikime, visi šie veiksmai būdingi ir šiuolaikinėms moterims.

 

Tačiau, vienas pokytis yra. Šiaurės Karolinos Universiteto mokslininkai paiteikia įdomius faktus. Lyginant amerikiečių vyrus prieš 30 metų ir dabar, faktas yra tas, kad šiuolaikinis amerikietis gamina daugiau (43% vyrų). Be to, šiuolaikiniai amerikiečiai vyrai gaminimui skiria daugiau laiko - apie 49 min per dieną.

 

Kalbant apie moteris, štai kokia situacija. Šiais laikais gaminančių moterų sudaro 70%, o tai jau daugiau nei prieš du dešimtmečius, kuomet statistika rodė 67%, tačiau prieš 40 metų gaminančių moterų procentas buvo 88. Lyginant su šių laikų duomenimis, tai jau mažėjanti tendencija. Šiais laikais moterys virtuvėje kasdien praleidžia 71 minutę, kai tuo tarpu prieš 40 metų, jos praleisdavo 101 minutę.

 

Kas įtakoja šias tendencijas? Gal dėl to, kad namie gaminti yra ekonomiškiau ir kartu pigiau, o gal dėl to, kad žiniasklaidai taip smarkiai išpopuliarinus maisto gamybą, tiesiog kyla didesnis susidomėjimas ir noras išbandyti save virtuvėje?

 

Moterų aktyvumas virtuvėje lyginant ankstesnius laikus ir dabar, nedaug skiriasi. Tačiau statistika apie vyrus  jau aiškai rodo, kad jie darosi vis aktyvesni kulinarijos srityje. Maisto industrijoje dirbančiuos kompanijos susiduria su dilema – ar teigti, kad gaminimas jau tapo vyrišku užsiėmimu, ar vis dėlto tai prilyginti kaip neutralią veiklą, skirtą abiems lytims.

 

Kevin Curry, kūrėjas blog‘o Fit Men Cook teigia, kad vyrai virtuvėje daro tai, ką žmonijos istorijos pradžioje darė vyrai: medžioja ir aprūpina maistu savo šeimas.

 

"Tai tikrai yra vyriška savybė, fiziškai antenšti maistą ant stalo ir padaryti jį skanų," tvirtina Curry.

 

Didžiulė šio blog‘o sėkmė dar kartą įrodo, kokią didžiulę maisto gamybos rinkos dalį sudaro vyriška auditorija.  Įkurtas 2012 m., šio tinklapio facebook paskyroje jau užsiregistravę ketvirtis milijono lankytojų.

 

“Pirmas dalykas, ką vyrai daro gyvenime, tai visur konkuruoja,” sako Curry. “Kai nusiperka naują automobilį, jie sako savo draugams, ‘Ei, pažiūrėk, kokie ratlankiai.’ Tas pats su maistu, kurio nuotraukas keliame į facebook, ‘Žiūrėk ką pagaminau, pats negaliu tuo patikėti.’ Visa tai kuria konkurencinę kultūrą, o kaip vyrai, mes to siekiame.”

 

Labiausiai paplitusi tendecija, tai įvairūs kulinarijos konkursų šou, kurie su didžiausia banga užliejo mūsų tv kanalus.  Jie tarsi transliuoja tokią mintį, kad gaminimas, tai ne moterėlių reikalas. Šalia viso to, dar stovi besikeikiantis, aštrialiežuvis britų virėjas Gordon Ramsay, tarsi susitiprindamas tą mintį, kad maisto gaminimas iš tiesų yra vyriškas reikalas.

 

Jauni vyrai ypatingai žavisi šiais šou, teigia Deirdre O'Hearn, viceprezidentas Food Network ir Cooking Channel

 

“Šie šou patinka vyrams, nes mes, vyrai, iš prigimties jau esame konkurencingi, o tose laidose, tarsi matome patys save, nes dauguma dalyvių yra vyrai,” sako Curry.

 

Kitos kompanijos taip neišskiria lytiškumo, ir labiau tvirtina, kad vyrai ir moterys namuose dalinasi pareigomis.

 

Matt Salzberg, kūrėjas ir vadovas kompanijos Blue Apron teigia, kad jo kompanija traukia žmones, nes žmonės vertina gerą maistą ir ekperimentavimą virtuvėje. Ši kompanija neužaštrina lyčių skirtumo, bet verčiau siunčia tokią žinutę: gaminimas namuose sutvirtina santykius.

 

“Šiais laikais vyrai ir moterys vis labiau dalinasi buities darbais, tai jau nėra vien moters pareigos,” sako Salzberg. “Vyrai taip turi labai daug galimybių gaminti namie. Taip vis daugiau naujosios kartos žmonių ateina į virtuvę.”

                                                                    

 

Šaltinis:

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/07/19/why-so-many-millennial-men-are-cooking/?utm_term=.cef0d8592be4

3 Komentaras (-ai)

el-vent.com:
Atsakyti

ir gražu žiūrėti kaip vyrai gamina maistą, jie kažkaip kitaip sugeba jį padaryt, prideda visko. aš savo vyru negaliu atsistebėt, aišku patiekimas būna toks šiaip sau, bet stengiasi..bet skonis, vau. aš taip nemoku:) tik svarbu, kad ventiliatoriu isijungtu, nes kartais taip įsigamina, kad tarp dūmų stovi ir vargo nemato:D

Sigita:
Atsakyti

mano vyrukas gamina maistą tada, kai nori man įsiteigti.. pas mus atvirkščiai, pas mane meilė ateina per skrandį :D

Sandrutė:
Atsakyti

mano vyras skaniau gamina už mane, džiaugiuosi, kad manęs neverčia ir pats daro :D aš tik valgau ir džiaugiuosi gyvenimu.. taip pat ir su auto vairavimu, geriau vairuoja, tai ir veža.. karalienė :D

Rašyti komentarą