Garsiųjų macaron‘sų istorija

Paskelbė admin 2017/12/12 1 Komentaras (-ai)

 

Garsiųjų macaron‘sų istorija

 

Spalvotos ir nepaprastai skanios migdolų morengo pagalvėlės su įvairiausių skonių ir kvapų įdarais. Tai garsieji prancūziški macarons. Jie tapo ne tik šventės saldaus stalo pažiba, ar išskirtiniu gardėsiu prie kavos ar arbatos puodelio, bet ir prabangi saldi dovana! Ar mėgstate juos? Ar bandėtė kada patys jų pasigaminti? Aš bandau, galima, sakyti užsikabinau už jų ir pradėjau juos kepti!!! Na, bet dabar ne apie mane, ir mano sėkmes ir nesėkmes macarons’ų labirintuose, bet apie jų istoriją. Kas jie? Iš kur jie tokie atsirado? Ir kaip tokie mažyčiai rutuliukai ėmė ir užvaldė saldumynų pasaulį ir susuko visiems galvas, ne kaip kitaip! Kiekvienas metais būriai smalsuolių būriuojasi prie saldumynų karalysčių, tokių kaip Laduree ir Pierre Herme, norėdami sužinoti, kokie nauji macarons‘ų skoniai bus pasiūlyti šį kartą.

Tačiau šis garsusis macaron‘sas ne visą laiką buvo tokia žvaigždė. Tačiau, prieš pasileidžiant istoriniais takais, atskirkime macarons nuo macaroons. Svarbu žinoti, kad macaroons – tai kokosiniai sausainėliai, dažniausiai pamirkyti šokolade, o macarons – tai tos migdolų morengo pagalvėlės su įvairiausių skonių įdarais, apie kurias čia toliau ir kalbėsime.

 

Kilmė

 

Pirmieji macarons‘ai Europoje pasirodė jau viduramžiais. Tuo metu, macaron‘sas buvo saldus sausainukas, pagamintas iš migdolų, baltymų ir cukraus. Jis buvo traškus išorėje ir minkštas viduje.  Prancūzai labai noriai prisiima sau macaron‘sų kilmę. Tačiau manoma, kad Kotryna Mediči (it. Caterina deMedici, pranc. Catherine de Médicis; italų didikė, kuri, kaip Henriko II žmona, 1547-1559 m. buvo Prancūzijos karalienė) 16 a. iš Italijos į Prancūziją parvežė maccherone, kur jie nuo 8 a. buvo gaminami Venecijos vienuolynuose. Tais laikais, dėl savo formos jie buvo vadinami „šventikų bambomis“.

Nepaisant to, nereikėtų nuvertinti prancūzų vaidmens macarons‘ų istorijoje, nes būtent, čia, Prancūzijoje pagaminti konditerijos gaminiai tapo masiškai populiarūs visoje Europoje.

Pirmasis užrašytas macaron‘so receptas pasirodė Prancūzijoje 17a., nors prieš tai ir buvo visokiausių receptų, bet jie nebuvo užrašyti. Dar vienas svarbus dalykas tas, kad macaron‘są yra pakankamai sunku pagaminti, arba jis neišlaiko tinkamos formos, arba suskilinėja ir t.t.

 

Populiarinimas

 

1792 m. dvi karmėlitų vienuolės Nansi mieste (Šiaurės Rytų Prancūzija) kad išgyventų prancūzų revoliucijos metu, kepė ir pardavinėjo macarons‘us. Jos tapo žinomos kaip „Macarons‘ų seserys“. 1952 m. Nansi miestas, norėdamas pagerbti šias dvi vienuoles, jų vardų pavadino tą vietą, kur buvo gaminami macarons‘ai. Laikui bėgant, skirtingi regionai perėmė macarons‘ų receptūrą ir jų gamyba paplito plačiai Prancūzijoje.

Tie macarons‘ai, kurios mes žinome dabar – tai du morengo sausainėliai, pertepti skaniu įdaru, buvo sukurti prancūzijos sostinėje. 1830 – aisiais Paryžiaus konditeriai pasauliui pristatė paryžiaus macarons‘ą (pranc.  „Macaron Parisien“), kuris buvo išpopuliarintas Ladurée, vienos iš prabangiausių Prancūzijos konditerijos gaminių parduotuvės.  

Ši garsi kompanija buvo sukurta 1862 m. vyro, kuris aiškiai žinojo, kaip pagaminti gerą saldumyną. Jo vardas - Louis-Ernest Ladurée.

Nuo to laiko macarons‘as buvo ne kartą tobulinamas ir tarsi iš naujo atrandamas – formos, skoniai, spalvų gama. 21 a. pradžioje, konditeriai pradėjo siūlyti macarons‘us su skirtingais įdarais, o žymūs konditeriai įnėšė naujų vėjų į macarons‘ų istoriją pasiūlydami sūrius ir pikantiškus variantus, tokius kaip, baziliko ir mėtos ar talandietiško kari (angl. „curry“).

2006 m. pasirodė filmas Marie Antoinette, kuriame karalienė sėdi apsupta saldžių ir spalvotų macarons‘ų piramidžių (beje, šiuos macarons‘us irgi gamino garsieji saldumynų namai Ladurée). Nuo tada macarons‘ai išgyvena didžiausią populiarumo „sprogimą“ ir paplinta po kitas pasaulio šalis: Šiaurės Ameriką, Kiniją, Japoniją ir Pietų Korėją.

Dar verta paminėti, kad macarons‘ai net turi savo dieną, kuri yra Kovo 20 – oji. Ji buvo pasūlyta 2005 m. Pierre Hermé, dar vieno garsaus prancūzų konditerio. Ta diena yra švenčiama visame pasaulyje ir macarons‘us pardavinėančios parduotuvės savo klientams siūlo nemokamus pavyzdžius. Smagi tradicija, ar ne?

 

 

Šaltinis: www.theculturetrip.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Komentaras (-ai)

Gabija:
Atsakyti

kaip mėgstu macaroonsus... ir pats desertas ypatingas, ir įpakuoti jie būna smagiai, perki ir tiesiai dovanai gali nešti. ačiū, įdomus straipsnis

Rašyti komentarą