Arbatos subtilybės: nuo arbatinuko iki arbatos derinimo su maistu

Paskelbė admin 2017/04/11 0 Komentaras (-ai)

Arbatos subtilybės: nuo arbatinuko iki arbatos derinimo su maistu

 

Norėdami mėgautis arbata, prieš tai privalome išsirinkti visą reikalingą arbatos gėrimo atributiką: puodelius, arbatos laikymo indelius, virdulį ir žinomą, patį arbatinuką. Pasirinkimo galimybės milžiniškos, tačiau svarbiausia nepamiršti, kad pagrindinis mūsų pasirinkimo kriterijus turi būti arbatinuko funkcionalumas. Svarbu, aišku, arbatinuko dydis, talpa. Kiti pasirinkimo kriterijai jau labiau asmeniški, kai renkamės iš kokios medžiagos bus pagamintas arbatinukas, ar jis bus naudojamas arbatai plikyti ar tik supilti jau užplikytą arbatą. Kiti svarbūs faktoriai: ar patogus laikyti rankoje, ar gerai pilasi arbata iš to arbatinuko, ir aišku, ar atitinka Jūsų biudžeto galimybes.

 

Stikliniai arbatinukai leidžia mums greitai pamatyti ar arbata jau gerai užpliko ar dar ne. Sieteliai gali būti iš stiklo, plastiko ar auksinio tinklelio, visi jie puikiai funkcionuoja. Tačiau jei sietelis iš stiklo, gali būti kiek sudėtingiau ištraukti jį iš arbatinuko be storesnio virtuvinio rankšluosčio. Labai gerai, jei arbatinuko snapelyje yra pagamintas nedidelis įdubimas, tai leidžia pilti arbatą ramiai, neišlaistant. Taip pat geros kokybės stikliniai arbatinukai turi karščiui atsparias rankenas.

 

Prižiūrėti tokius arbatinukus itin paprasta. Plaukite šiltu, muiluotu vandeniu. Aišku, prieš tai patikrinkite ar galite plauti indaplovėje. Keletas įspėjimų: nedėkite arbatinuko į šaldiklį ar šaldytuvą, ar tiesiogiai ant viryklės, nes paprasčiausiai gali suskilti. Kai kurie gamintojai siūlo specialius stovelius tokiems arbatinukams, po jais dedamos šildančios žvakutės, kurios neleidžia greitai atšalti arbatai.

 

Keramikiniai arbatinukai atsirado prieš 11,000 metų Azijoje ir Vidurio Azijoje. Moliniai indai pasižymi šilumos sulaikymo savybėmis, mažu nutekėjimu, juose greitai užplikysite arbatą. Atkreipkite dėmesį į tokio arbatinuko snapelį, jei jis šiek tiek susiaurėja gale, tai rodo, kad galėsite lengviau pilti arbatą. Taip pat patikrinkite ar arbatinuko vidus yra glazūruotas. Jei taip, tuomet galėsite laisvai keisti arbatos rūšis. Jei neglazūruotas, tuomet galėsite naudoti tik vienos rūšies arbatą.

 

Porcelianinai arbatinukai. Tikriausiai pastebėjote, kad daugiausia arbatinukų kuriuos siejame su Kinija yra baltos ar mėlynos spalvų. Pirmą kartą pagaminti Yuan dinastijos laikais (1279-1368), vėliau ištobulinti puodžių Mingų dinastijos laikotarpiu (1368-1644). Nuo 17a. puodžiai JAV, Anglijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Rusijoje ir Austrijoje pritaikė ir puikiai pristatė geriausią porceliano versiją. Nuo tų laikų porceliano gaminiai stipriai patobulėjo, atsirado naujų spalvų, dizainų, gaminimo būdų.

Kuo sunkesnis porcelianinins indas tuo ilgiau arbata išsilaikys karšta. Galite tiesiai plikyti į indą, arba plikyti į atskirą indą, o paskui tik perpilti į arbatinuką.

 

Taigi, arbata jau užplikyta. Kitas klausimas, ką rinksimės prie arbatos. Tarkime, visada aišku, kai kalbame apie maisto derinius su vynais. Bet kuris vyno mėgėjas žinos, kad baltas vynas dažniausiai derinamas su balta mėsa, žuvimi, o raudonas vynas – su raudona mėsa, kepsniais. Tačiau tai nėra griežta taisyklė, nes vynai vis dažniau derinami su įvairiais ir netikėtais maisto deriniais. O kaip gi yra su arbata? Atsakymas vienas. Čia taip pat durys atviros vaizduotei ir įvairaus maisto derinimui. Kurį laiką Vakaruose buvo laikomasi taisyklės, kad tik juodoji arbata tinka derinimui su maistu, visos kitos arbatos – ne. Kaip įrodymą turime karalienes Viktorijos laikų arbatos gėrimo ritualus. Tačiau turint galvoje, kad Rytuose žalioji arbata yra geriama su įvairiausiu maistu, esame priversti peržiūrėti ir įvertinti arbatos gėrimo standartus.

 

Švelnios arbatos, tokios kaip riešutų skonio Dragonwell arba šviežumu dvelkianti Sencha puikiausiai dera su jūros gėrybėmis, salotomis ar vištienos patiekalais. Ryškaus skonio, aromatingos juodosios arbatos iš Šrilankos ar Indijos gerai dera prie raudonos mėsos, ar aštrių patiekalų. Tapo įprasta gerti  Oolongs arbatą, valgant kinietiškus patiekalus. Tačiau galima paprieštarauti ir geriau ragauti stipresnę, ir aštresnio skonio juodąją arbatą, tokią kaip Yunnan or Keemun.

Valgydami desertus, rinkitės labiau šokoladinio poskonio turinčias arbatas, tokias kaip Golden Monkey arba anglišką juodąją arbatą. Šios išraiškingo skonio kinietiškos arbatos yra sodraus skonio ir tobulai tinka prie plikyto kremo pyragaičių, šokoladinio pyrago, ar braškinių pyragaičių su plakta grietinėle. Assam – dar viena juodoji arbata, kuri puikiai tiks ne tik prie šokoladinių desertų, bet ir stebėtinai gerai derinsis su citrininiais ar plikyto kremo desertais. Jasmine arbata – naturaliai saldi, gėlių aromato, taip pat puikiai tinka prie desertų.

Virškinimą gerinanti ir raminanti arbata Pu-erh kilusi iš Kinijos Yunnan provincijos. Brandinta, fermentuota arbata Pu-erh ypatingai tinka po sočių vaišių. Jei esate iš tų, kurie neužmiega neišgėrę pieno su sausainiu, pabandykite geriau vaisinę arbatą. Geriau miegosite, o ir pabusite žvalesni.

 

Pabaigai verta paminėti, kad kai kurios arbatos, tokios kaip Formosa Oolong ir Pouchong mėgsta vienatvę, ir labiau nori būti geriamos vienos. Taigi nuostabiai tinka relaksacijai.

 

Tos dienos, kuomet Earl Grey arbata buvo gurkšnojama su bandėlėmis perteptomis plakta grietinėle ar plikytu kremu (angl. Scones) žinoma nesibaigė, tačiau jau turime įvairių kitų nuostabių derinių. Turint tokią maisto ir arbatų įvairovę, galimybės yra begalinės. Maisto ir arbatos derinimas nėra mokslas, tai greičiausiai menas. Ieškojimas, kokia arbata geriausiai tiktų prie tam tikro patiekalo yra individualus ir atitinkantis kiekvieno skonio ir pojūčių lūkesčius.

 

Smagių gastronominių atradimų!

 

Šaltinis - https://www.teaclass.com

 

Rašyti komentarą