Ar maisto skoniui turi įtakos stalo indai ir įrankiai?

Paskelbė admin 2017/06/28 2 Komentaras (-ai)

 

Ar maisto skoniui turi įtakos stalo indai ir įrankiai?

 

Esame ne kartą girdėję, kokią įtaką mūsų gyvenime turi spalvos, kaip jos veikia mūsų nuotaiką ir nusiteikimą. Tai pat girdėjome, kad net spalvos lėkštė įtakoja mus, tarkime iš vienos spalvos lėkščių norisi valgyti daugiau, kitų spalvų lėkštės tinka besilaikantiems dietos, nes slopina alkio jausmą ir t.t. Įdomių dalykų prirašyta ir prisakyta. Kaip jie veikia Jums? Ar iš viso veikia? Įdomu būtų išgirsti. Aš, asmeniškai, kažkaip nepastebėjau didelės įtakos kas liečia indų spalvas, tačiau vienareikšmiškai galiu teigti, jog man ne tas pats iš kokio indo valgyti ar iš kokio puodelio gerti. Tikrai mėgstu valgyti iš lėkščių, gerti vyną iš tam skirtų taurių, bet kas gi to nemėgsta!!! O jei dar tos lėkštės ar taurės ir gražaus dizaino, tai iš viso tobula…

Tačiau aš čia ne apie tai. Noriu pasidalinti keletu įdomių minčių, kurias radau beskaitinėdama įvairius straipsnius apie maistą. Remiantis naujaisiais tyrimais, teigiama, kad stalo indai ir įrankiai įtakoja maisto skonį taip kaip spalvos, kvapai ir garsai. Manote, kad galite pajausti tikro maisto skonį nesvarbu kokiame inde jis yra patiektas? Klystate. Sūrumas, saldumas ir visapusiškas mėgavimasis valgymu – visa tai priklauso nuo spalvos, dydžio, svorio ir formos indų, kuriuos naudojate.

 

Tvarka prieš chaosą

 

Vienas iš svarbių faktorių maisto suvokime yra maisto patiekimas, ar maistas yra patiekiamas tvarkingai ar ne. Žmonės ne tik tikisi tvarkingai patiekto maisto lėkštėse, jie taip pat mano, kad tvarkingai ir kas svarbu, mandagiai patiektas maistas yra skanesnis. Įdomi nuomonė: tik gyvuliams skirtas maistas yra visas sumaišytas. Dėl to maišomos gali būti tik daržovės, turint galvoje, kad jų spalvos ir formos nenukentės.

 

Porcijos dydis

 

Porcijos dydis yra susijęs su lėkštės dydžiu. Restoranai mėgsta naudoti optinės iliuzijos elementus, kuri anglų kalboje vadinasi Delboeuf illusion. Šis principas remiasi tuo: rodomi du vienodo dydžio apskritimai, tačiau vienas iš jų turi šiek tiek didesnį žiedą, einantį aplink vieną iš tų apskritimų. Sukuriama iliuzija, kad vienas apskritimas yra didesnis. Žmonės yra linkę mažas porcijas valgyti iš mažų lėkščių ir atvirkščiai. Likę laisvi lėkštės kraštai verčia galvoti apie patiekiamo maisto kokybę.

 

Lėkščių spalvos

 

Spalvos turi didžiulę įtaką maistui. Žmonės yra labiau linkę valgyti maistą iš tokių splavos lėkščių, kokios spalvos yra patiekalas (pvz.: spageti su raudonu padažu iš raudonos lėkštės) nei iš kontrastingos spalvos lėkščių (pvz.: spageti su raudonu padažu iš baltos lėkštės). Mėlyna spalva slopina apetitą, balta – labiau sužadina. Manoma, kad baltos spalvos maistas, kaip pavyzdžiui spragėsiai, yra sunkiai ribojamas. Taip pat baltos lėkštės skoniui suteikia saldumo ir intensyvesnio skonio.

 

Stalo įrankių spalva ir svoris

 

Vanessa Harrar ir Charles Spence, rašydami savo apžvalgą žurnalui Flavour, išdėstė keletą punktų apie savo atliktus eksperimentus apie jogurto valgymą įvairaus svorio plastikiniais šaukštais. Žmonių samprata tokia: jogurto valgymas naudojant lengvesnius šaukštelius, verčia mąstyti, kad jogurtas yra brangesnis ir tirštenis. Ir dar, jogurto ir sūrio skonis atrodė saldesnis, kai buvo valgoma šaukštais, ir sūresnis, kai buvo ragaujama naudojant peilius. Taip pat jogurto skonis atrodė saldesnis, kuomet šaukšto spalva, kuriuo buvo valgomas jogurtas, gražiai kontrastavo su maistu. O pavyzdžiui, mėlyni dubenėliai ar įrankiai leido labiau pajausti maisto sūrumą.

 

Ačiū, kad paskaitote:)

 

 

 

Šaltinis:

http://factmyth.com/factoids/tableware-affects-the-taste-of-food

 

 

 

2 Komentaras (-ai)

Gita:
Atsakyti

oi tikrai turi.. man ir maisto patiekimas labai daug įtakos turi, jei bus negražiai sumesta, tai neskaniai ir valgysis. tas pats ir su lėkštėm ir įrankiais:) kadangi daug namie gaminam, turim visokių indų, kaip kavinėj

Gandras:
Atsakyti

oi tikrai turi.. man ir maisto patiekimas labai daug įtakos turi, jei bus negražiai sumesta, tai neskaniai ir valgysis. tas pats ir su lėkštėm ir įrankiais:) kadangi daug namie gaminam, turim visokių indų, kaip kavinėj

Rašyti komentarą