20 įdomių faktų apie Motinos dieną

Paskelbė admin 2017/04/28 2 Komentaras (-ai)

20 įdomių faktų apie Motinos dieną

 

Artėja Mamos diena. Džiaugsimės tie, kurie turime mamas, sveikinsime ir dovanosime širdžiai mielas staigmenas ir dovanas. Žinoma, džiaugsimės mes, mamos, savo vaikais ir jų buvimu su mumis. Bet dar yra šiek tiek laiko iki šios šventės, tad galime pamąstyti, o ką apskritai mes žinome apie šią dieną, kaip ji atsirado ir kokios jos tradicijos. Pasirodo ši diena tikrai turi gilias šaknis.

 

Istoriniai Motinos dienos faktai

 

1) Graikų mitologijoje pavasario šventės buvo švenčiamos graikų dievų motinai Rėjai garbinti. Ji buvo Krono žmona, tačiau tuo pačiu buvo tikima jai esant ir daugelio dievų motina.

2) 250m prieš Kristų, romėnai švęsdavo pavasario šventę, vadinamą Hilaria. Ji buvo skirta deivei Cibelei. Jos garbintojai nešdavo į šventyklą aukas, rengdavo eitynes, žaisdavo įvairius žaidimus. Visa tai tęsdavosi tris dienas.

3) 1600 m. Anglijoje, Motinos diena buvo švenčiama 4-ąjį Gavėnios sekmadienį. Diena prasidėdavo malda bažnyčioje Švenčiausiajai Mergelei Marijai. Po to vaikai  dovanodavo gėles savo mamoms.

4) 1870 m. moterų aktyvistė, rašytoja ir poetė, pasivadinusi Julia Ward (ji parašė “Respublikos kovos himnas”) pasiūlė paminėti taikos dieną ir itin stipriai ragino moteris priešintis karui. Šio pareiškimo dėka, Bostone imta paminėti motinos dieną antrąjį birželio sekmadienį.

5) Anna Jarvis taip pat gali būti priežastis Motinos dienos atsiradimui gegužės mėnesį. Ji pati neturėjo vaikų, tačiau norėjo išpildyti savo mamos norą, kuri troško, kad būtų minima viena mamų diena. Anna atkakliai to siekė ir 1914m. gegužės 8 dieną, prezidentas Woodrow Wilson pasirašė bendrą rezoliuciją, kurioje Motinos diena skelbiama antrąjį gegužės sekmadienį.

 

Gėlės Mamos dienai

 

6) Iš viso ketvirtadalis visų gėlių yra nuperkama per Motinos dieną.

7) Šią dieną yra labai populiarūs gvazdikai. Yra manoma, kad jie atsirado iš Jėzaus motinos Marijos ašarų, kai ji raudojo prie jo kojų nukryžiavimo dieną.

8) Rožinės ir raudonos spalvos gvazdikai yra dovanojami gyvoms motinoms, o balti – mirusioms.

9) Moksliniai tyrimai rodo, kad gėlių dovanojimas yra labai naudingas sveikatai ir žmogaus psichologijai.

 

Juokingi faktai apie Motinos dieną

 

10) Daugelio pasaulio kalbų žodyne žodis „Mama“ prasideda raide M.

11) Senovės egiptiečiai tikėjo, kad katės buvo šventi gyvūnai ir garbino vieną iš jų, vardu ‘Bast’ kaip visų kačių Žemėje motiną.

12) Vien tik Jungtinėse Amerikos Valstijose per Motinos dieną yra užfiksuota telefono skambučių apie 122 milijonus.

13) Apie 14 milijardų dolerių yra išleidžiama Motinos dienai.

14) Ką dovanosite savo mamai šią dieną? Tradiciškai įprastos dovanos yra tokios kaip atvirukai, gėlės, pietūs/vakarienės restorane, papuošalai, dovanų kuponai, drabužiai, spa dovanos, knygos, namų apyvokos reikmenys ar netgi sodo/daržo reikmenys.

15) Buvusioje Jugoslavijoje vaikai netgi surišdavo savo mamas. Vienintelis būdas jai išsilaisvinti buvo vaikų vaišinimas skanėstais.

 

Keisti, tačiau tikri faktai apie Motinos dieną

 

16) 1939m. Limoje, Peru, jauniausia mama, kuriai tuo metu buvo tik 5 metai pagimdė berniuką. Jai buvo atliktas Cezario pjūvis. Kūdikis buvo auginamas kaip tos mergaitės broliukas.

17) O dabar kitas kraštutinumas. 2003m., balandžio 9 d. vyriausia moteris pagimdė kūdikį Indijoje. Jos vardas buvo Satyabhama Mahapatra ir ji buvo 65-erių metų mokytoja išėjusi į pensiją. Ji pagimdė berniuką, kuris buvo pirmasis kūdikis jos šeimoje. Santuokoje su vyru ji išgyveno 50 metų. Tiesa, kiaušinėlių donore buvo jos 26-erių metų dukterėčia.

18) 1997m. lapkričio 19d. Bobbie McCaughey pagimdė septynetuką – keturis berniukus ir tris mergaites. Jie gimė po Cezario pjūvio operacijos 31 nėštumo savaitę.

19) Pats trumpiausias laiko periodas tarp vienai moteriai gimusių dviejų kūdikių užfiksuotas Jayne Bleackley. Ji pagimdė sūnų 1999m. rugsėjo 3d., o po 208 dienų pagimdė dukrą (2000m. kovo 3d.).

20) Elizabeth Ann Buttle sukėlė tikrą perversmą šeimos gyvenime. Pirmąjį kūdikį, mergaitę, ji pagimdė 1956m. gegužės 19d. Po to kai jai suėjo 60 metų, ji pagimdė sūnų. Tai įvyko 1997m. lapkričio 20d. Skirtumas tarp vaikų – 41 metai ir 185 dienos.

Įdomiai čia paskaitinėjome, dabar eikime išgerti arbatos. Gero savaitgalio!

 

 

Šaltinis: https://osr.org/blog/tips-gifts/20-fun-facts-about-mothers-day

 

 

2 Komentaras (-ai)

Klaudija:
2023/01/24, 19:40:42, www.ziuzi.lt/nishane
Atsakyti

nu geras, tokių negirdėtų visai faktų sužinojau iš straipsnio, netikėta ir naudinga. ačiū :) artėja motinos diena, jau galvoju kaip ją palepinsiu...

Vaida:
Atsakyti

mamytės visos nusipelno visko ko geriausio, juk šitaip rūpinasi vaikais.. kai užklumpa ligos ar problemos, jos pirmos daugiausiai pergyvena ir deda visas jėgas, kad tik padėti

Rašyti komentarą